| 

Postal sem podjetnik

Zaslužek vsaj deset evrov na uro

Zaslužek vsaj deset evrov na uro

25.12.2008 ob 11:40

Nekatera dela lahko študentom prinesejo lepe denarce; izbrskali smo tista, s katerimi je mogoče zaslužiti vsaj deset evrov na uro

Vas zanima študentsko delo, recimo trženje različnih izdelkov, vodenje športnih aktivnosti, delo hostese, modela, animatorja na dogodkih, prevajalca, lektorja, inštruktorja? Za vse omenjeno in še marsikaj drugega lahko že kot študentje zaslužite vsaj deset evrov na uro.

Med najbolje plačanimi študentskimi deli smo zasledili tolmačenje iz angleščine in italijanščine, za kar ponujajo kar 50 evrov na uro. Študentsko delo naj bi predvsem priskrbelo sredstva za različne obštudijske priboljške, hkrati pa še prineslo dragocene delovne izkušnje, pa čeprav povsem drugačne od študijske usmeritve.

Marsikateri delodajalec bo namreč z veseljem pozdravil vsakršne delovne reference, saj te predvsem kažejo na delovne navade kandidata za zaposlitev. Nekateri študentje pa lahko svoje znanje tudi dobro unovčijo še pred koncem izobraževanja. »V skupino bolje plačanih del se uvrščajo predvsem dela, za katera so potrebna specifična strokovna znanja,« pravi Petra Kovač z e-Študentskega servisa. Med njimi so projektiranje, oblikovanje, pravne storitve in trženje, tudi poučevanje, prevajanje ter lektoriranje strokovnih del, našteva Kovačeva.

Programiranje, poziranje, skrivno nakupovanje, inštruiranje...

»Letos je bilo le nekaj del z urno postavko, ki je višja od desetih evrov, recimo programiranje, poziranje, fotografiranje in skrivno nakupovanje,« pravi Peter Bruvo, direktor in vodja študentskega servisa pri ljubljanski podružnici agencije Manpower.

Med njimi so tudi selitve, ki pa navadno ne obsegajo prav veliko ur. Bolje plačana dela so še anketiranje, promocije, terenska dela, trženje izdelkov in vodenje športnih aktivnosti. Med zanimivimi in donosnimi deli je tudi sodelovanje v raziskavi oziroma skupinski diskusiji in iskanje novih obrazov oziroma fotomodelov na ulici (»scoutanje «).

Po izkušnjah Saše Maroh z mariborskega študentskega servisa je urno postavko desetih evrov mogoče preseči še z inštrukcijami zahtevnejših računalniških programov ali tehničnih predmetov za fakultete, pa tudi s pomočjo na sejmu v tujini.

Vodenje aerobike, pilatesa, plesa, fizioterapija

Če ste pripravljeni svojo vadbo, ki jo opravljate nekajkrat na teden, nadgraditi s pridobitvijo vaditeljske ali inštruktorske licence za različne podzvrsti aerobike, pilatesa in podobno, lahko kar dobro zaslužite. Iščejo tudi vaditelje sodobnih plesov.

Urna postavka za vaditelje obeh spolov se giblje med 13 in 15 evri, nekatera podjetja pa ponujajo tudi povrnitev potnih stroškov. Med prostimi deli je tudi mesto učitelja plavanja, ki bo zaslužil od osem do 12 evrov na uro.

Bodoči fizioterapevti, pedagogi ali študentje fakultete za šport obeh spolov lahko zaslužijo od 10 do 16 evrov na uro. Iskani so za vodenje skupinske vadbe za starejše osebe, otroke ali pa ljudi s specifičnimi zdravstvenimi težavami, kot so osteoporoza in težave s hrbtenico.

Poučevanje tujih jezikov, plavanje, lektoriranje

Precej dobro je plačano tudi poučevanje tujih jezikov, saj se plačilo giblje med 10 in 11 evri na uro. Tudi tu spol ni pomemben, iščejo pa učitelje angleščine, ruščine in arabščine. Med bolje plačanimi deli smo zasledili tolmačenje iz angleščine in italijanščine, kjer lahko zaslužite kar 50 evrov na uro, za prevajanje iz istih dveh jezikov pa 13 evrov na uro.

Dobro so plačani tudi naravni govorci za prevajanje in lektoriranje tekstov v tujih jezikih, ki so v Sloveniji manj pogosti - madžarščine, češčine in slovaščine, plačilo je približno deset evrov na uro.

Anketiranje in delo na terenu

Čeprav sta lahko anketiranje in trženje na terenu precej naporna, zlasti če je treba sogovornike še poiskati, pa zaslužek ni slab. Zasledili smo ponudbo za deset evrov na anketo, plačajo pa še stimulacijo in potne stroške. Anketiranje po gospodinjstvih vam lahko prinese 12 evrov na uro.

Ob tem le opozorilo, da je treba paziti, da nazadnje niste v minusu, ko na lastne stroške potujete iz kraja v kraj, saj je za nekatere ankete natančno določeno, na kateri lokaciji morajo biti opravljene.

Donosno je lahko tudi razvažanje časopisa, saj eden od ponudnikov obljublja plačilo 15 evrov na uro. Med ponudbo strokovnih del je tudi seznanjanje strank s farmacevtskimi izdelki, kjer ponudnik dela išče študente naravoslovnih usmeritev, plača pa 13 evrov za obisk in pokrije tudi potne stroške.

Hostesa, model in animacija na dogodkih

Navedena dela so med bolj donosnimi. Običajna urna postavka za hostese je sicer približno šest evrov (kar glede na druga dela tudi ni tako malo), včasih pa zaslužite tudi deset evrov na uro.

Če ste ženska in izpolnjujete pogoj, da ste visoki vsaj 170 centimetrov (hm, preostali pogoji niso navedeni ...), lahko na nastopu kot model zaslužite 60 evrov na uro. Dobro je plačana tudi animacija na prireditvah po Sloveniji, ki vam prinese 40 evrov na dogodek.

Vir: Na tekočem 12-08, povzeto po Finance, 19.11.2008, www.finance.si, Avtor: Stela Mihajlovič

sorodni članki


Komentarji: 2 

Dodajte komentar


Galvani | 25.12.2008 ob 23:48
Poletač, le kaj ti gre po glavi. Povej po domače:)
P.S. Mora met pa manj kot 100 kil, če ne...
Poletač | 25.12.2008 ob 18:39
Obstajajo pa še nekatera dela, kjer ženske lahko zaslužijo več na uro kot modeli in ni potrebno, da je visoka vsaj 170cm :),:)
Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat