| 

Posel in moda

Ko zaboli v križu

Ko zaboli v križu

22.12.2008 ob 19:25

V življenju se prej ali pozneje soočimo z bolečino v križu. Bolečine v križu se občasno pojavljajo kar pri 25 % ljudi, starih od 30 do 50 let, njihovo pojavljanje pa s starostjo še narašča. Pomembno je vedeti, da bolečina v križu v glavnem ni znak bolezni in ne predstavlja nevarnosti za zdravje. Pri 90 % ljudi mine v 2 do 3 tednih. Za bolečino v križu smo pogosto krivi sami, saj je posledica slabih navad in nepravilnega odnosa do bolezni same. Če se ji prepustimo, lahko postane bolezensko stanje, ki uničuje telo, duha, naše družabno življenje in našo eksistenco. Navadno jo lahko obvladamo sami brez zdravniške pomoči. Če pravilno ravnamo, lahko bolečino v križu hitreje ublažimo in jo lahko preprečimo.

Zakaj se pojavi bolečina v križu?

Bolečina v križu najpogosteje nastane zaradi poškodbe ob dvigu težkega bremena ali ob nenadnem, nepravilnem gibu. Pri številnih bolezenskih stanjih se zaradi takih majhnih poškodb bolečina v križu lahko pojavi prej kot pri drugih ljudeh.

Bolečina v križu lahko izvira iz različnih struktur v hrbtenici: mišic in tetiv, ligamentov, sklepov, kosti in pokostnice, medvretenčne ploščice, živčnih struktur. Dražljaji, ki vzburijo bolečinske živce, so lahko posledica majhne lokalne poškodbe in sproščanja snovi, ki jih dražijo, mišičnega krča, pritiska na bolečinske živce in stresa. Vzrok so najpogosteje mišice in obrabne spremembe medvretenčnih ploščic in malih sklepov hrbtenice. Mišična bolečina ima zaščitno vlogo, saj opozarja na dogajanje v hrbtenici. Med pogostimi vzroki so tudi zakostitve hrbteničnega kanala in pritisk na živčne korenine zaradi premika medvretenčne ploščice.

Pri 2 % bolnikov se bolečina v križu pojavi zaradi boleznih notranjih organov in samo pri 1 % bolnikov je posledica resnih tumorskih in vnetnih procesov. Pri 85 % bolnikov natančnega vzroka bolečine v križu ne ugotovijo, ker so hrbtenične strukture medsebojno zapleteno povezane. Bolečina v križu ima dobro prognozo, najpogosteje mine sama od sebe. Pogosto ji pripisujemo prevelik pomen, zaskrbljenost in nepravilno ravnanje pa še njeno trajanje podaljšajo. Zaradi tega se lahko zgodi, da človek zaradi bolečine v križu postane kronični bolnik, njegova bolečina pa prava bolezen, ki ga uničuje telesno, duševno, družbeno in materialno.

Domača lekarna ob bolečini v križu

 

 • Bolečino si skušamo olajšati s segrevanjem ali hlajenjem bolečega mesta (obkladki, tuširanje).
 • Premagujemo jih lahko s česnom - pripravimo si mažo iz stroka ali dveh česna in olja, najbolje kokosovega, sezamovega ali iz gorčičnih semen, vse skupaj na malem ognju pražimo v ponvi (dokler zmes ni rjava), ohladimo in shranimo. Vsako jutro ali po potrebi jo obilno vtremo na boleče mesto za nekaj ur, temu naj sledi topla kopel.
 • Pomagamo pa si lahko tudi z vsestransko limono: dvakrat na dan zaužijemo mešanico limoninega soka in soli, kar naj bi pomagali omiliti bolečine v križu ali dugem delu hrbta.
 • Če bolečina ne mine, posežemo po analgetikih, ki jih lahko brez recepta dobite v lekarni.

Nikakor ne mirujemo več kot dan ali dva. Vzdrževanje telesne dejavnosti je zelo pomembno, saj zaradi mirovanja postanemo okorni, pešajo nam mišice in kosti, postanemo depresivni, bolečine so močnejše in težje se znova aktiviramo. Izvajamo vaje za raztegovanje in krepitev hrbteničnih mišic. Blagodejna je tudi masaža. Pri 50 % bolnikov se bolečina v križu ponavlja. To ne pomeni, da se hrbtenično stanje slabša. Znova se ravnamo po podanih navodilih.

Kdaj moramo takoj poiskati zdravniško pomoč?

Pri kratkotrajni bolečini v križu, ki si jo lahko olajšate s svetovanimi postopki, ne potrebujete zdravniškega pregleda. Zdravnika morate obiskati, če postaja bolečina močnejša ali ne mine v 4 do 6 tednih. Takoj pa moramo poiskati zdravniško pomoč, če bolečino v križu spremljajo:

 • težave z odvajanjem vode in blata,
 • omrtvelost v presredku in spolovilu,
 • omrtvelost, zbadanje ali slabost v obeh nogah,
 • nestabilnost v pokončnem položaju in težave pri premikanju nog.

Ti znaki nakazujejo, da je možna prizadetost živčevja in hrbtenjače. Pogosto je potrebno kirurško zdravljenje.

Sami poskrbite za svoj križ tako, da:

 

 • vzdržujte idealno telesno težo,
 • pazite na pravilno telesno držo,
 • bodite pozorni na pravilen položaj pri delu,
 • pravilno dvigujte bremena,
 • bodite pozorni, kako sedite,
 • tudi pravilno sedenje za volanom je pomembno.

Vir: www.ezdravje.com

sorodni članki


Komentarji: 2 

Dodajte komentar


Vrtnica | 27.10.2009 ob 16:06
zelo praktičen recept vendar me zanima koliko mora biti sezamovega olja PROSIM ZA ČIMPREJŠNJI ODGOVOR
Galvani | 22.12.2008 ob 21:08
Ja, enga mojga prijatla je včer na smučanju usekal v križu, pa je šel takoj k fizioterapevtu. Dans je takoj bolš, čeprav mu bi tud kakšna Tajka znala pomagat:)
Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat