| 

Poslovne priložnosti

Odpiranje šampanjca - zamašek je hitrejši od človeka!

Odpiranje šampanjca - zamašek je hitrejši od človeka!

24.12.2008 ob 19:22

Prav gotovo ste se med slavnostnim odpiranjem steklenice že kdaj vprašali, s kakšno hitrostjo poleti plutovinasti zamašek. Nemški znanstvenik ima odgovor za vas.

Še pravočasno pred prihajajočimi prazniki, preden se bodo spet množično odpirali šampanjci, je nemški znanstvenik izračunal hitrost, ki jo po odprtju steklenice doseže plutovinasti zamašek. Zamašek, ki nima ničesar na poti, lahko doseže hitrost 40 kilometrov na uro, je izračunal Friedrich Balck s tehnične univerze Clausthal. "Hitrost je tako velika, da se je pred letečim zamaškom nemogoče pravočasno umakniti na varno," še opozarja Balck.

Kako je strokovnjak prišel do rezultata? Izvedel je več poskusov z odpiranjem steklenic, v katerih je bil pritisk okoli 2,5 bara. "To je pritisk, kakršen se ustvari v dobro pretreseni steklenici," navaja Balck. Hitrost letečih zamaškov je strokovnjak meril deloma s fotoelektričnim senzorjem in delno akustično.

Rezultat: Če odpremo steklenico, ki smo jo pred tem večkrat stresli, bo plutovinasti zamašek poletel s hitrostjo 40 kilometrov na uro. Nekaj hitreje, kot lahko teče najhitrejši človek. Toda teoretično lahko zamašel doseže hitrost celo 100 kilometrov na uro, vendar le, če odpremo šampanjsko steklenico, v kateri znaša pritisk tri bare. V praksi po mnenju Balcka sploh ne bi smelo biti problema pri odpiranju steklenic: "Če odpiramo nepretreseno steklenico, ki smo jo pravkar vzeli iz hladilnika, pritiska v steklenici praktično ni."

Vir: Verlag Dashöfer, založba, d.o.o. - povzeto po Žurnal

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat