| 

Posel in moda

Razbremenite se z vsakodnevnimi rituali!

Razbremenite se z vsakodnevnimi rituali!

Obredi nam pomagajo, da smo kos vsakodnevnim opravilom in naporom, čeprav v sedanjem času le-ti izgubljajo svoj pomen. Preberite si, kako si lahko poživite vaš turobni in povprečni vsakdan.

Tudi dandanes vam lahko rituali pomagajo, da naš vsakdanjik bolje izkoristimo. Včasih so obredi tesno zaznamovali življenje ljudi, ki se je kazalo v obisku cerkve, skupnih večerjah, vse do »obveznih« praznovanj. Bolj pogosto so se tradicionalni obredi praznovali v času pomembnejših dogodkov ali praznikov, in še danes se ta tradicija nadaljuje. Ampak mi se bomo osredotočili na majhne drobne stvari, ne velike ali tradicionalne nujnosti, ki bodo lahko polepšali ali pa samo popestrili naš povprečni vsak dan.

Obredi vsekakor imajo prednosti, pravijo strokovnjaki, kajti dajejo nam občutek svobode. Strokovnjaki opozarjajo, da imajo rituali funkcijo razbremenitve, saj nam »vlivajo oporo«, olajšujejo nam druženje z ljudmi. Nič nam ti treba razmišljati, kaj kako načrtovati, organizirati ali oblikovati. Poleg naštetega nam rituali podarjajo varnost, so mnenja strokovnjaki. Pri obredih se ve, kaj lahko pričakujemo.

Če malo pobrskate po spominu iz vašega otroštva, koliko je bilo ritualov, ki so se dogajali vsak dan. Še zdaj veste, koliko so vam pomenili? Se morebiti še spominjate vsakodnevne »pravljice za lahko noč«, ali obiski vaše babice in dedka, ali pa skupnih nedeljskih kosil z vašimi najbližjimi? Lahko bi še in še naštevali, možnosti so raznovrstne, bistvo le-teh je, da za vas ti rituali nosijo nek pomen.

K ritualom sodijo tudi t.i. slabe razvade: pokaditi cigareto po jedi ali ob kavi, grizljanje čipsa ali sladkarij ob gledanju televizije ipd. Kljub temu nam strokovnjaki ponujajo skupen nasvet: na novo (p)oživite svoje rituale in naj vam pridejo v navado. Vzemite jih resno in jih »redno« izvajate. Poleg omenjenega nam stroka svetuje, naj se ljudje razvajamo z obredi, in se jih veselite. Vzemite si čas za razmislek in si potem naredite seznam z 10-imi majhnimi vsakodnevnimi radostmi in s tem naredite sebi nekaj dobrega. Če ne veste, kaj vse bi vključili v svoj malo listo veselja, vam za konec mi ponujamo nekaj idej:

  1. pojesti zajtrk v miru in brez naglice;
  2. vzemite si čas za kavo in v miru prelistajte in preberite časopis;
  3. enkrat tedensko se peljite s kolesom v službo;
  4. med opoldanskim odmorom si privoščite kratek sprehod;
  5. med vikendom si privoščite zajtrk v postelji;
  6. srečajte se s prijatelji za skupno športno dejavnost;
  7. zvečer , preden greste v posteljo si privoščite 10 minut čas za branje svoje priljubljene knjige.

Naj vaš dan postane radost!

Vir: Verlag Dashöfer, založba, d.o.o.

sorodni članki