| 

Uporabne informacije

Kje boste veliko jedli in kje veliko pili?

Kje boste veliko jedli in kje veliko pili?

23.12.2008 ob 13:05

Kdor se na potovanju znajde za jedilno mizo pri domačinih, hitro doživi trenutek groze, ko so vsi očitajoči pogledi uprti vanj. Kako se vesti pri mizi, ko ste na potovanju in vas domačini povabijo k sebi domov ali pa ven na večerjo ali kosilo?

To je vsekakor dobro vedeti, da bo čim manj trenutkov, ko bi se najraje vdrli v zemljo. Gotovo se vam bodo nekatere stvari zdele klišejske, samoumevne in obvezne povsod. Spodaj napisano je le (posplošena) kaplja v morju, nasvet, ki velja povsod, pa je: "Pri mizi glejte domačine in se zgledujte po njih!" Zamujati ali ne, rigati ali ne, žreti ali jesti kot ptiček ... Preberite! O tem, kakšna presenečenja vas čakajo na mizah po svetu, pa drugič.

Rusija. Če vas Rusi povabijo na večerjo, ne delajte načrtov za pozneje, saj pričakujejo, da boste ostali do poznih ur. Če znate vsaj malo rusko, bodo gostitelji prezadovoljni, zato se velja potruditi že z nekaj ruskimi besedami. V tem primeru vas čakajo trepljanje po hrbtu, objemanje, veselje in drugi izlivi prijateljstva. In veliko vodke. Rokovanje na pragu je prepovedano, saj Rusi verjamejo, da to vodi v prepir.

Nemčija. Nož in vilice primite v roke, tudi kadar jeste sendvič, sadje ali karkoli drugega, kar bi doma jedli z roko. Pri mizi počakajte, da vam gostitelj zaželi dober tek, in se šele nato zaženite v hrano. Če koga pri mizi ne poznate, se predstavljajte samo z imenom in priimkom, nikoli pa se ne postavljajte z doktorskimi, magistrskimi in drugimi zvenečimi titulami. S komplimenti nikar ne pretiravajte, v nobenem primeru pa ne pozabite, da so Nemci bolj točni kot drugi zemljani (morda z izjemo Švicarjev). Zamujanje prepovedano!

Mehika. Mehičani nikoli ne vstanejo od mize, takoj ko nehajo jesti. Pretirano pitje alkohola pri obedu ni sprejemljivo, to še zlasti velja za ženske. Vedno držite obe roki nad mizo in ne čudite se, če bodo jedci pri mizi sedeli zelo skupaj. Zamujanje na družabne dogodke je dovoljeno in pravzaprav priporočljivo, saj boste sicer čakali na ostale goste.

Avstrija. Cmokov in ostalih avstrijskih močnatih ponosov se ne lotevajte z nožem, ampak jih vedno obdelujte z vilicami. Pri mizi nikoli ne govorite o poslih, še preden se usedete, pa se rokujte z vsemi, tudi z otroki. V Avstriji se zavedajte še dveh pravil – zamujanje ni dovoljeno in račun v restavraciji običajno poravna tisti, ki je povabil.

Španija. V Španiji je zamujanje na kosilo in večerjo, ki sta "na sporedu" veliko pozneje kot pri nas, nekaj normalnega in celo obveznega. Španci pač vedno zamujajo, le na bikoborbe prihajajo točno, pravijo sami. Pri obedu ne prosite za poseben krožniček za kruh, ampak kruh položite kar na mizo. Hrano neradi mečejo stran, zato si naložite le toliko, kolikor boste lahko pojedli. Kadar jeste (in pijete) zunaj, pustite napitnino. In nikar se ne zgražajte, ker v tapas barih po tleh ležijo papirnate serviete in zobotrebci, ampak jih na tla mečite tudi sami.

Kitajska. Azijska velesila vas bo presenetila. Med obedom lahko mirne duše srkate juho in rigate, a če boste naročili krvav zrezek, bo vaš okus razumljen kot višek barbarstva. Prepovedano je tudi pokanje s prsti, žvižganje in kazanje s prstom. Spodobi se, da na krožniku oziroma v skodelici pustite malo hrane, saj to pomeni, da ste gostitelju hvaležni za gostoljubje. V vsakem trenutku bodite pripravljeni na zdravico, saj se izrekajo ob vsaki priložnosti.

Velika Britanija. Prvi začne jesti gostitelj, šele nato si drznite tudi vi. Tudi na Otoku se spodobi, da na krožniku ostane malo hrane. Kar sploh ne bo težko, dodajajo tisti, ki jih tamkajšnje jedi ne navdušujejo. Gostitelje zapustite kmalu po koncu večerje ali kosila – Velika Britanija pač ni Rusija, kjer bi do jutra srkali vodko.

ZDA. Ne prihajajte prezgodaj, je prvo pravilo. Američani imajo radi ljudi, ki radi (veliko) jedo, zato si na krožnik naložite, kolikor vam poželijo oči in želodec. Smehljajte se, saj se Američani radi smehljajo, in poskušajte preprečiti mučne trenutke tišine, da ne bo gostiteljem neprijetno.

Francija. In za konec še dežela, ki za svojo kuhinjo trdi, da je najboljša na svetu. Oboževanih francoskih štruc nikoli ne grizite in ne režite z nožem, ampak jih trgajte z roko. Če je na mizi sadje, ga olupite in razrežite. Polže in ostala čudaštva, ki jih jedo Francozi, vljudno zavrnite, a več točk boste dobili, če jih boste vsaj poskusili. Porcije naj bodo zmerne, z zbijanjem šal počakajte do konca obeda in Francozov ne sprašujte preveč o osebnih stvareh. In nikar ne prihajajte k francoskim gostiteljem s predsodki – niso vsi Francozi zoprni in vzvišeni.

Vir: Verlag Dashöfer, založba, d.o.o. - povzeto po Žurnal

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Četrtek
od 3 do 13 °C

Petek
od 3 do 13 °C

Sobota
od 2 do 14 °C

Nedelja
od 7 do 15 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat