| 

Uporabne informacije

Poslovne navade in običaji v azijskem prostoru

Poslovne navade in običaji v azijskem prostoru

26.12.2008 ob 16:50

V tem svetu prevladujeta predvsem dve religiji tako islam kot budizem. Na splošno velja, da ženske in leva roka veljajo za nečiste, zato se z njimi tudi v mnogih deželah ne rokuje. Velikokrat jedo tudi z rokami, natančneje z desno roko, in velika čast je, če vam gostitelj sam oblikuje grižljaj in ga celo ponese k ustom.

Pri muslimanih med ramadanom podnevi ne bo obeda, zato ni vljudno, da ga imate vi. Pri jih je petek nedelovni dan, medtem ko je pri Izraelcih to sobota, slednji pa imajo tudi svoja pravila prehrane – košer. Prepoved uživanja svinjine le ena, najbolj očitna stopnja čistosti, so pa še dosti zahtevnejše, odvisno od verske gorečnosti posameznika.

Na Kitajskem, zlasti v Hong Kongu in Šanghaju zelo veliko dajo na svojo tradicionalno vedo o prostoru in naravi feng shui (besedi pomenita veter in voda). Vsak uspešen poslovnež pravila te vede upošteva v vsaki poslovni odločitvi, obliki poslovnih prostorov, smeri vhoda v zgradbo, tako doma kot v poslovnem svetu. Nikakor ne pokažite nerazumevanja (saj je ta veda v vse večji meri že uporabljana po vsem svetu in tudi pri nas imamo prevedenih mnogo priročnikov). Nasprotno, z nekaj znanja o feng šuju boste z lahkoto prebili led in se spustili v zanimiv in domač razgovor.

Ure se na Kitajskem ne podarjajo, saj s tem namigujemo, da se čas izteka.

Perzijci imajo pri trkanju kozarcev vljudnostno navado trkniti nižje od tistega s katerim nazdravljajo. S tem želijo pokazati, da so nižji in dajejo prednost drugemu in da ga zelo cenijo. V Izraelu tudi člani parlamenta ne nosijo kravate.

 

Arabske dežele

Skupno število ocenjujejo na 350 do 420 milijonov. Vera je islam, čeprav je tudi nekaj kristjanov. V Egiptu morate razločevati Kopte, ki so kristjani (od 10 do raje 30% prebivalstva) in imajo svoj jezik ter so pristni potomci pravih Egipčanov, graditeljev piramid.

Točnost tukaj ni vrlina in tega pač ne smete pričakovati, zlasti pa je nevljudno opozarjati na zamudo drugega ali da se vam mudi kam drugam. Vzeti si morate čas, ves čas za svojega gosta ali gostitelja, drugače je bolje, da srečanja ni.

Pred rokovanjem je običajen pozdrav Salam alejkum ali Mir z vami, na kar vi odgovorite Alejkum salam. Včasih si ob tem položijo roko, desnico seveda, na srce.

Kot gostitelja vas ne sme presenetiti tudi roka na vašem ramenu in poljub na obe lici, ki sledi, a tega sami raje ne poskušajte.

Podobno je med arabskimi moškimi običajno držanje za roke v znak prijateljstva, ponujene roke zlasti ne zavrnite, če vam jo ponudi gostitelj, da vas popelje razkazat dom ali posestvo. Četudi bosta hodila več deset minut, ne poskušajte umakniti roke, pa le brez strahu in evropskih sumničenj, prosim! To je izraz čistega prijateljstva.

Žensk seveda ni na poslovnih stikih in jih tudi ne omenjajte, niti družine, podobno kot politike in še zlasti ne vere, ki je pri Arabcih dosti resnejša stvar kot v Evropi in kot taka ne sodi v lahkotno pogovarjanje pred poslovnimi zadevami.

Imeti gosta je čast in sprejeli vas bodo na višini, ki jo zmorejo, in ta je pogosto zelo visoka. Enako bodo pričakovali od vas, če ste gostitelj. Za nepitje alkohola veste in ni vljudno če sprašujete o tem, ker lahko to tolmačijo kot dvom v njihovo vero, zato raje počakajte, da gost sam povpraša po alkoholni pijači. Podobno se pozanimajte za njihove praznike in post, da ne bo nerodno. Za časa ramadana, meseca posta, raje ne hodite na obisk, če ni nujno in če se z gostiteljem že dobro ne poznate. Vedite, da koran predpisuje tudi vsakdanje življenje, je pa od države do države odvisno, kako strogo to upoštevajo. Najstrožja je Savdska Arabija, ki mora biti kot varuhinja svetih mest Meke in Medine vzgled drugim.

Običajno je, da jedo z desno roko, ker je leva nečista, zato z njo tudi ne delajte drugih gibov pri jedi razen kot pomoč pri naslanjanju.

Četudi boste sedeli na tleh, ne smete nikoli drugemu kazati svojih podplatov, ker je to huda

žalitev ali omalovaževanje in vam bo lahko preprečilo sklenitev posla. Sezuvanje pa je običajno. Darila so zaželjena (nikakor seveda alkohol, čeprav koran prepoveduje le alkohol iz grozdja, tako, da bi medica morala biti sprejemljiva), a ne igrajo odločilne poslovne vloge. So le del običajne vljudnosti, ki je pri njih zelo poudarjena.

Vir: Verlag Dashöfer, založba, d.o.o.; priročnik Direktor – ZEN vodenja

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Ponedeljek
od 18 do 24 °C

Torek
od 17 do 24 °C

Sreda
od 14 do 22 °C

Četrtek
od 15 do 26 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat