| 

Aktualno

Rally Dakar Argentina, Čile - Nov izziv za puščavske lisjake

Rally Dakar Argentina, Čile - Nov izziv za puščavske lisjake

19.12.2008 ob 12:32

Trideseta izvedba prestižnega in legendarnega vztrajnostnega rallyja Dakar se letos prvič podaja v južno Ameriko. Na brezpotjih Argentine in Čila čaka tekmovalce najbolj raznovrsten rally v zgodovini. Slovenski predstavnik na dirki bo izkušeni Miran Stanovnik, ki v najbolj množičnem razredu motoristov cilja na prvo petnajsterico.

Šok po lanski odpovedi >>Dakarja<<, ki se je zgodil tik pred štartom v Lizboni, je bil precejšen. Organizatorji iz vrst francoske organizacije A.S.O. so najtežjemu vztrajnostnemu rallyju nov dom dobili v južni Ameriki, natančneje v Argentini in Čilu. Trasa rallyja bo dirkače vodila od Buenos Airesa proti jugu Argentine, nato bo prečkala državno mejo s Čilom in se nazaj v Argentino podala prek najvišje točke rallyja, 4500 metrov visokega prelaza San Francisco v Andih. Nato bo rally obšel Cordobo, drugo največje argentinsko mesto, ki slovi po svoji pripadnosti bencinskih športom. Po dobrih 9000 kilometrov dolgi poti (od tega znaša dolžina hitrostnih preizkušenj skoraj dve tretjini), se bo rally Dakar končal v argentinski prestolnici.

Slovenski predstavnik na vztrajnostni dirki bo Miran Stanovnik, ki je svoj prvi >>Dakar<< odpeljal že leta 1996 in tako sodi že med izkušene dirkače. V konkurenci motoristov bo Stanovnik branil trinajsto mesto, osnoven cilj mu predstavlja uvrstitev v prvo petnajsterico skupne razvrstitve in med prve tri v razredu Maraton. >>Izbrali so všečno okolje, kjer nihče izmed nas ne ve prav dobro, kaj ga tam čaka. Dakar sicer ni bil nikoli dolgočasen, a letos bi bil lahko precej bolj pester. Pokrajina je drugačna, višine razlike so skrajne, prav tako temperaturne. Pri rezultatskih ciljih ne smem biti lažno skromen. Zavedam se, da se lahko pripeljem blizu prve deseterice v skupni razvrstitvi. Osnovni cilj ostaja prva petnajsterica v skupni razvrstitvi in prva trojica v razredu Maraton,<< je pred odhodom v Buenos Aires dejal Stanovnik.

INFO RALLY DAKAR 2009

  • Štart: 3. januar 2009, Buenos Aires
  • Cilj: 18. januar 2009, Buenos Aires
  • Dan počitka: 10. januar 2009, Valparaiso (Čile)
  • Skupna dolžina rallyja: 9574 km
  • Število etap: 14
  • Skupna dolžina hitrostnih preizkušenj: 5652 km
  • Povprečna dolžina hitrostne preizkušnje: 403 km
  • Najdaljša hitrostna preizkušnja: Copiapo-Copiapo (666 km)
  • Najdaljša celotna etapa (HP+vmesni transfer): 837 km
  • Število udeležencev: motoristi (235), avtomobilisti (194), tovornjaki (84), štirikolesniki (27)

Uradna internetna stran: www.dakar.com
Uradna internetna stran Mirana Stanovnika: www.miranstanovnik.si

Avtor fotografij: Rajko Petek

 

Vir: MIRAN STANOVNIK, Komunikacije z javnostjo

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Nedelja
od 14 do 23 °C

Ponedeljek
od 11 do 24 °C

Torek
od 12 do 25 °C

Sreda
od 13 do 26 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat