| 

Posel in moda

Vas zebe v roke?

Vas zebe v roke?

19.12.2008 ob 18:58

Hladne roke, še zlasti v zimskih mesecih, so pojav, ki pesti veliko ljudi. Gre za zelo neprijetno zadevo, tako z vidika fizičnega nelagodja kot tudi psihične neprijetnosti, recimo ko se moramo rokovati in nam postane zaradi vedno ledenih in po možnost še potnih rok nerodno pred človekom, s katerim se rokujemo. In zakaj prav za prav imamo hladne roke, pa čeprav nas ne zebe?

Hladne roke so najpogosteje znak slabe prekrvavitve ali nizkega krvnega tlaka. Kažejo pa tudi na pomanjkanje joda, pomanjkanje energije ter vrsto drugih bolezenskih stanj kot so: zastrupitve s težkimi kovinami, živčne bolezni, slabo delovanje ledvic, in nenazadnje napačna obleka.

V tem prispevku si poglejmo samo nekaj praktičnih napotkov, kako odpraviti ali vsaj omiliti hladnost rok, ki niso posledica kakšnega hujšega bolezenskega stanja.

  • Proti hladnim rokam pomaga knajpanje rok. Pripravite si dve vedri, v enem naj bo topla voda (38?C), v drugem čim hladnejša. Vedri naj bosta dovolj globoki, da boste vanju potopili roke do sredine nadlakti. Topli vodi lahko dodate nekaj kapljic eteričnega olja, ki spodbuja prekrvavitev, na primer rožmarinovega. Roke najprej potopite za deset minut v toplo vodo, nato za deset sekund v hladno vodo in to večkrat ponovite. Knajpanje vedno končajte s hladno vodo.
  • Stran s kavo in cigareti. Kofein in nikotin zožujeta žile v koži.
  • Pomaga tudi urjenje kožnih žil. Izberemo sobo s primerno temperaturo in potopimo roke za 3 do 5 minut v posodo s hladno vodo. Nato se napotimo v hladen prostor (klet ali kopalnico) in ponovno potopimo roke za 3 do 5 minut v toplo vodo.
  • Tisti, ki jih vedno zebe, ki imajo pogosto hladne roke (tudi potne), bi morali torej uživati predvsem toplo in suho hrano. Presna hrana in vsi kravji mlečni izdelki zelo hladijo, kar je v hladnih mesecih velika dodatna obremenitev za telo. Skrbeti mora za to, da nas ne zebe zaradi nizkih zunanjih temperatur, potem pa mora proizvajati še toploto za prebavljanje (energijsko) hladne hrane. Jeseni in pozimi zato pri pripravi hrane uporabljamo kuharske metode kot so: peka na žaru, prekajevanje, pečenje, cvrenje, dolgo kuhanje v tekočini, uporaba toplih in vročih začimb, kuhanje v alkoholu. Če dajemo v lonce še sezonska živila kot so krompir, repa, zelje, fižol, brstični ohrovt, meso, buče, čebula, hren, ribe, por in lečo, nas nikoli več ne bo zeblo.
  • Za uspešno rešitev težave hladnih rok se zelo priporoča, da obrokom in doma narejenim sokovom dodajate ingver. Ingver zelo uspešno skrbi za cirkulacijo krvi ter povzroča občutek toplote povsod po telesu.

sorodni članki


Komentarji: 2 

Dodajte komentar


malena | 27.03.2011 ob 18:31
Hvala za te nasvete, jih bom sprobala, upam da bo pomagalo, ker je res nelagodno, če imaš non-stop hladne roke.
rokx | 04.09.2010 ob 11:08
super.. to je kar potrebujem
Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat