| 

Aktualno

Malice, odpravnine in odpovedni roki so spet aktualni

Malice, odpravnine in odpovedni roki so spet aktualni

19.12.2008 ob 08:50

Organizacije delodajalcev bodo na poziv premiera Boruta Pahorja pripravile skupni memorandum ukrepov za čim bolj uspešen boj proti krizi.

Organizacije delodajalcev bodo na poziv premiera Boruta Pahorja pripravile skupni memorandum ukrepov za čim bolj uspešen boj proti krizi. Združenje delodajalcev Slovenije (ZDS), ki ga vodi Borut Meh, predlaga 64 ukrepov in opozarja na nujnost strukturnih reform.

Predsednik ZDS Borut Meh in generalni sekretar Jože Smole sta prejšnji teden predstavila ukrepe združenja. Poudarjata, da Slovenija velja za eno izmed držav z najbolj togim trgom dela v Evropi. ZDS predlaga modernizacijo zakona o delovnih razmerjih (ZDR), pokojninskega in zdravstvenega sistema, socialne zaščite ter prenovo plačnega sistema v kolektivnih pogodbah.

Spremenjen veljavni ZDR velja od konca preteklega leta, z noveliranjem bi zdaj ZDS skrajšal odpovedne roke v vseh primerih enotno na 30 dni. Za polurni odmor za malico predlaga, da se izloči iz efektivnega delovnega časa. Znižali bi nadomestilo za čas čakanja na delo na 70 odstotkov osnovne plače zaposlenega. Predlagajo določitev letnega dopusta in regresa po dvanajstinah, kar pomeni, da delavcu za vsak mesec dela pripada dvanajstina letnega dopusta in regresa ne glede na to, ali delavec med letom zamenja delodajalca ali ne.

Predlagajo odpravo obveznosti delodajalcev, da pošiljajo obvestila o potrebi po sklenitvi podjemne ali pogodbe o naročilu avtorskega dela na zavod za zaposlovanje. Odpravili bi kvotni sistem zaposlovanja tujih delavcev, od vlade pa pričakujejo, da bo z dopolnitvijo zakona o udeležbi delavcev pri dobičku povečala davčne olajšave, ki bi delodajalce spodbudil k tej obliki nagrajevanja zaposlenih.

ZDS predlaga usklajevanje pokojnin z napovedano inflacijo enkrat na leto. Ker je najvišja pokojninska osnova zakonsko limitirana (zdaj znaša 2.070 evrov) predlagajo uvedbo zgornjega limita plačila prispevkov za pokojninsko in invalidsko zavarovanje. Odpravili oziroma znižali bi prispevke za socialno varnost za povračila stroškov v zvezi z delom, ki se ne upoštevajo pri izračunu pokojnine.

Napovedane spremembe: Za 64 ukrepov bo treba novelirati devet zakonov

Za ukrepe, ki jih predlaga ZDS bo treba prenoviti:

  • zakon o delovnih razmerjih
  • zakon o zaposlovanju in delu tujcev
  • zakon o davku od dohodka pravnih oseb
  • zakon o dohodnini
  • zakon o pokojninskem in invalidskem zavarovanju
  • zakon o štipendiranju
  • zakon o zaposlovanju in zavarovanju za primer brezposelnosti
  • zakon o udeležbi delavcev pri dobičku
  • zakon o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju in kolektivne pogodbe dejavnosti.

Vir: Verlag Dashöfer, založba, d.o.o., povzeto po Finance

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Nedelja
od 14 do 23 °C

Ponedeljek
od 11 do 24 °C

Torek
od 12 do 25 °C

Sreda
od 13 do 26 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat