| 

Uporabne informacije

Ocenjevalni testi so vse bolj pomembni

Ocenjevalni testi so vse bolj pomembni

Intervjujem in psihološkim testom se vedno pogosteje pridružujejo učinkovitejše tehnike kadrovanja, kot sta ocenjevalni center ali vprašalnik o biografskih podatkih.

Selekcija
Ocenjevalni centri so med delodajalci vse bolj priljubljen način iskanja najustreznejšega kandidata, saj se prepričajo ne samo o njegovih sposobnostih, ampak tudi o vedenju in odzivanju na izzive, ki jih ponuja konkretno delovno mesto. "Prvi ocenjevalni center smo pri nas izpeljali lani, do takrat pa se je razvrstilo že 21 ocenjevalnih centrov za različna podjetja. Do danes je skozi različne centre šlo že več kot 350 kandidatov," pravi Tanja Kovačec, direktorica Human Capital Solutions.

Prilagajanje potrebam podjetij
Ocenjevalni centri običajno združujejo več različnih pristopov, med katerimi velja izpostaviti uporabo različnih individualnih in skupinskih dejavnosti, kot so tematske naloge. "Na podlagi posebnosti delovnih nalog lahko ocenjevanje prilagodimo tudi posameznemu delovnemu mestu. To dosežemo s simulacijo delovnih zadolžitev, s predstavitvami in diskusijami," še razlaga direktorica in dodaja: "Ocenjevalni center je mogoče v celoti prilagoditi potrebam vsakega podjetja posebej. Dejavnosti se zasnujejo tako, da želene sposobnosti, ki si jih želi podjetje pri svojih zaposlenih, pridejo čim bolj do izraza. V ocenjevalnem centru namreč sodeluje večje število ocenjevalcev, ki neprestano, čez vse dejavnosti, opazujejo in ocenjujejo sposobnosti udeležencev. Običajno se v proces ocenjevanja aktivno vključijo tudi predstavniki podjetja, saj zaradi natančnega poznavanja delovne ekipe in organizacijske strukture podjetja prispevajo izjemno koristen in dodaten vidik k ocenjevanju."

Varovanje osebnih podatkov
''Posebno občutljivo področje, s katerim se srečujejo podjetja, ki za naročnika organizirajo ocenjevalne centre, je varovanje osebnih podatkov. Pri nas se strogo držimo zakona o varstvu osebnih podatkov in njegovih določil," zagotavlja Tanja Kovačec. "Če kandidat prekine sodelovanje z nami tako, da zahteva izbris podatkov, potem to tudi storimo. Če pa se kandidat zgolj umakne od kandidature za določeno mesto, potem njegove podatke hranimo za morebitnega drugega potencialno ustreznega delodajalca."

Vir: Verlag Dashöfer, založba, d.o.o., povzeto po Žurnal

sorodni članki