| 

Posel in moda

Prihranki, da te kap!

Prihranki, da te kap!

20.12.2008 ob 15:38

V povprečju za obleko, obutev in prosti čas namenimo kar 40 odstotkov družinskega proračuna

Družina Potrata, ki za stanovanjske stroške nameni petino družinskega proračuna , za hrano in pijačo pa na mesec odšteje skoraj 329 evrov, na leto za oblačila in obutev nameni 1.050 evrov.

Ta izdatek lahko znižajo tako, da kupujejo oblačila in obutev na razprodajah. Navadno se razprodaje začnejo januarja in na začetku poletja ter trajajo dva tedna. Cene so nižje tudi do 50 odstotkov. Statistični podatki o gibanju cen skupine teh izdelkov kažejo, da so se januarja in julija lani v povprečju znižale za približno 12 odstotkov, že v naslednjih dveh mesecih pa so se vrnile na prejšnje ravni.

Obleka, obutev, oprema za dom: 11,5 % družinskega proračuna - 198 evrov na mesec

Nekoliko več gre iz družinskega proračuna za pohištvo in gospodinjsko opremo, saj zanje družina Potrata nameni skoraj 1.140 evrov na leto. Ob tem opozorimo, da določene kose pohištva kupujemo za daljše obdobje.

Ugodnosti pri nakupih so odvisne od posameznih trgovcev. Dvakrat na leto med sejmi (sejem pohištva in sejem Dom) pa razstavljavci, ki po navadi ponujajo različno opremo za dom, omogočajo popuste, včasih tudi do 30 odstotkov. Nekateri trgovci cene pohištva in drugih gospodinjskih aparatov znižujejo večkrat na leto, ko prodajajo zalogo, zato da naredijo prostor za nove modele. Vse več Slovencev pa se odpravi po nakup pohištva kar v avstrijski Gradec v Ikeo, švedskega trgovca s pohištvom.

"Za manj denarja dobiš bolje oblikovano pohištvo, ki je primerljive kakovosti kot je na voljo pri nas," smo izvedeli od več sogovornikov, ki so tam kupili opremo za stanovanje.

Kljub temu pa je opaziti sezonski vpliv pri nekaterih aparatih. Nakup klimatske naprave se na primer najbolj splača spomladi ali jeseni, ko trgovci ponudijo v povprečju do 10-odstotni popust, poleg tega je takrat manj gneče. Podobno bi lahko rekli tudi za avdio in videoopremo ter gospodinjske aparate, ki se navadno najbolje prodajajo pozimi, tik pred novim letom, ko trgovci ponudijo posebne praznične popuste.

Rekreacija, kultura, počitnice: 32,1 % družinskega proračuna - 552 evrov na mesec

Za stanovanje, hrano in pijačo, prevoz in obleko ter pohištvo porabimo 70 odstotkov celotnega družinskega proračuna. Preostanek, torej 6.600 evrov na leto, gre večinoma za zabavo. Če bi resnično želeli zategniti pasove, bi se verjetno morali odpovedati različnim predstavam (kino, gledališče, opere, koncerti), rekreacijam (denimo tenis, fitnes, smučanje, drsanje, aerobika) ter daljšim počitnicam (hoteli, restavracije). Za vse skupaj družina Potrata porabi letno skoraj 3.600 evrov, kar na mesec pomeni 300 evrov.

Skoraj polovico nameni za počitniške pakete, hotele, kavarne in restavracije. Na ta izdatek lahko vplivamo tako, da se odpovemo potovanju ali pa si s pravočasno (dovolj zgodnjo) rezervacijo zagotovimo tudi do 50 odstotkov cenejše počitnice. Cene poletnih počitnic se začnejo počasi višati aprila, vrhunec pa dosežejo julija in junija, ko so za približno 20, ponekod tudi do 50 odstotkov višje kot prej. Cene zimskih počitnic pa se začnejo zviševati oktobra in novembra ter dosežejo vrh decembra.

V to kategorijo uvrščamo tudi raznovrstne izdelke in storitve, ki pomenijo kar 9,8 odstotka družinskega proračuna oziroma skoraj 2.020 evrov na leto. Med te stroške so pomešani stroški frizerstva in kozmetičnih storitev ter finančnih, zavarovalnih in podobnih storitev, ki zajemajo večji del, zanje namreč družina Potrata nameni kar 168 evrov na mesec.

Omenimo še, da 3,4 odstotka družina porabi za zdravstvo, kar je približno 60 evrov na mesec oziroma skoraj 650 evrov na leto. V ta sklop so zajeti stroški nakupa različnih medicinskih in farmacevtskih izdelkov ter terapevtske opreme, bolnišničnih in nebolnišničnih storitvah. Tem stroškom se kljub zdravstvenim zavarovanjem težko izognemo, še zlasti v zobozdravstvu, saj je skoraj v celoti zasebno in njihove storitve ne krijeta niti obvezno niti dopolnilno zavarovanje.

Vir: Verlag Dashöfer, založba, d.o.o.; povzeto po: Marja Milič, Moje finance, maj 2008, podatki in izračuni so posodobljeni

sorodni članki


Komentarji: 2 

Dodajte komentar


Some1 | 21.12.2008 ob 18:05
Izračunaj... Družina zasluži nekje 1900€. Sedaj boš pa rekel da je to veliko za 2 zaposleni osebi?

Že vzamemo primer da je to 3 članska družina, potem je to le 300€ za obleke in obutev na enega. Kupimo pancarje.... in zmanjka denarja.

Mislim da vsakdo zapravi za obleko in obutev več. Vsaj 1500€ oseba/leto. Če smo povprečna slovenska družina...
Poletač | 20.12.2008 ob 22:26
Družina potrata mora kar dobro zaslužiti, da lahko nameni toliko denarja za zabavo, poznam pa enga, ki zapravi za obleko še več.
Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat