| 

Uporabne informacije

Pazite pri spletnem nakupovanju daril

Pazite pri spletnem nakupovanju daril

Da se praznični nakupi preko spleta ne bodo sprevrgli v moro, pazite pri virusih in dvomljivih spletnih trgovinah

V veselem decembru nas veliko brska po spletu in išče izvirna božična darila za obdarovanje svojih prijateljev in družinskih članov. Na spletu lahko najdemo in kupimo skorajda vse, velikokrat pa je tudi ceneje kot v trgovinah. Ker pa je na spletu tudi veliko pasti, so v Pandinih laboratorijih pripravili seznam praktičnih nasvetov, na kaj mora uporabnik paziti, ko kupuje preko spleta.

Najbolj nevarni so bančni Trojanci

Ena najbolj nevarnih groženj za uporabnike v božičnem času so bančni Trojanci. Škodljive kode so ustvarjene za krajo zaupnih podatkov, kot so denimo bančna gesla ali številke računov. V letošnjem letu so med novimi kodami opazili kar 20 odstotkov tovrstnih škodljivih kod.

Druga oblika prevare pa je ribarjenje podatkov ali "phishing", kjer se uporabljajo elektronska sporočila, ki jih navidezno pošiljajo banke ali druge finančne ustanove. Dejansko takšna sporočila preusmerjajo uporabnika na lažne spletne strani, kjer morajo obiskovalci vnesti svoje bančne podatke, ki tako pridejo v roke spletnim nepridipravom.

Uporabnikom pa grozi tudi uporaba lažnih spletnih trgovin, ki navadno ponujajo izdelke po neverjetno nizkih cenah in s tem privabijo potencialne kupce. Med pogostimi so tudi lažne spletne čestitke, okuženi P2P prenosi in lažne akcijske ponudbe, ki so prav tako ustvarjenje za razpošiljanje škodljivih kod uporabnikom.

Varujte računalnik pred grožnjami

Preden izvedete spletno plačilo, se prepričajte, da je vaš računalnik neokužen, torej da na računalniku ni virusov, Trojancev, ki bi lahko kradli vaše podatke. Navadno vas tovrstnih stvari reši protivirusni program.

Med nakupovanjem obiskujte in nakupujte le na varnih spletnih straneh. Pred nakupom preverite, ali se naslov spletne strani v naslovni vrstici prične z "https", v statusni vrstici pa mora biti mala ikona v obliki ključavnice.

Raziskujte in preverite trgovino

Pred nakupom se prepričajte, ali je spletna stran oziroma podjetje zanesljivo. Preglejte mnenja drugih strank tako da po spletnih iskalnikih poiščete spletne strani, ki govorijo o tej trgovini.

Prav tako bodite pozorni na popuste in akcijske ponudbe. Če najdete izdelke, ki so prepoceni, potem je lahko s tem kaj narobe ali pa ni resnično. Zaupajte svojemu instinktu in če imate dvome, potem ne kupujte.

Vir: Verlag Dashöfer, založba, d.o.o., povzeto po www.mojevro.si

sorodni članki