| 

Postal sem podjetnik

Kriza – izziv za najboljši kader?

Kriza – izziv za najboljši kader?

22.12.2008 ob 09:10

V večini podjetij sklepa o trinajstih plačah še niso sprejeli – Finančna kriza jih za zdaj ni toliko prizadela, da bi povsem odpisali nagrajevanje – »Kriza ne bi smela vplivati na profesionalnost zaposlenih«

 

Bliža se konec leta, ko podjetja potegnejo črto pod svojimi dosežki in analizirajo uspešnost poslovanja. Večina podjetij, ki smo jih vzeli pod drobnogled, bo poslovne rezultate razkrila šele v prihodnjem mesecu in takrat se bodo odločila tudi o nagrajevanju zaposlenih. Božičnico bodo zaposleni v Krki, Halcomu in Telekomu prejeli prihodnji mesec, v Mobitelu, Petrolu in Trimu Trebnje pa sklepa o plačilu še niso sprejeli. V NLB božičnic ne izplačujejo – zaposlene čaka prihodnji mesec prvi del 13. plače. Kljub finančni krizi večina podjetij njenega vpliva (še) ni zaznala, zato po besedah sogovornikov ne bo vplivala na znesek izplačil na koncu leta.

V novomeški Krki čaka zaposlene decembra božičnica 1162 evrov bruto. »Pri obračunu upoštevamo navzočnost na delovnem mestu od januarja do novembra. Do izplačila so upravičeni tisti, ki bodo v delovnem razmerju 30. novembra. Dobijo ga tudi zaposleni prek agencij, kot sta Adecco ali Manpower, in sicer 581 evrov bruto, datum izplačila pa bodo določile agencije,« je povedala Zvezdana Bajc, članica uprave in direktorica sektorja za ekonomiko in informatiko v Krki, kjer je poslovanje tudi v razmerah gospodarske krize stabilno.

Del prihodkov zaposlenih je variabilen, odvisen od doseženih letnih rezultatov poslovanja. »Variabilni del izplačamo dvakrat na leto – ob polletju kot akontacijo, po znanih letnih rezultatih pa še razliko do končnega zneska ugotovljene uspešnosti. Za prvo polletje letos smo ga izplačali septembra, morebitni poračun za vse leto 2008 pa bo, odvisno od poslovnega rezultata, izplačan februarja 2009.«

V težavnih časih je treba delati še bolje in več

Tudi Petrol ima v sistemu nagrajevanja možnost variabilnega plačila. Odločitve o letošnjih dodatnih izplačilih še niso sprejeli. »Petrol namenja sredstva za različna izobraževanja – za pridobitev strokovne izobrazbe, za strokovna usposabljanja in izpopolnjevanja, udeležbo na stanovskih združenjih, sejmih, seminarjih, strokovnih ekskurzijah, kongresih in konferencah doma in v tujini,« je naštel predstavnik za odnose z javnostjo Aleksander Salkič.

V prvih devetih mesecih poslovanja je družba presegla vse kazalnike poslovanja in ustvarila čiste prihodke od prodaje v višini 2,2 milijarde evrov, kar je 48 odstotkov več kot v enakem času lani. Vodstvo je prepričano, da finančna kriza ne bi smela neposredno vplivati na profesionalnost, kompetentnost in sposobnost zaposlenih. Zato ne načrtujejo zmanjševanja sredstev, namenjenih zagotavljanju kakovosti storitev. »Zaradi velike konkurence na trgu blaga in storitev pa tudi na trgu dela zmaguje tisti, ki je bolj izobražen in usposobljen za prilagajanje hitrim spremembam.«

V trebanjskem Trimu so v devetih mesecih ustvarili več kot 4,5 milijona evrov dobička, je povedala direktorica Tatjana Fink. Natančnih poslovnih rezultatov do konca leta še ne more presoditi, ker se v zadnjih tednih delovanje trga zelo spreminja. Zaposlenim so božičnico in trinajsto plačo doslej izplačali vsako leto, sklepa glede letošnjega izplačila pa tudi pri njih še niso sprejeli. »Če ne bo dodatnih zaostritev na trgu, v Trimu tudi letos ne bomo ostali praznih rok,« je zagotovila in dodala, da razvijajo nov sistem variabilnega nagrajevanja. Ta bo dodatno nagradil tiste, ki z rezultati največ prispevajo k dodani vrednosti podjetja.

»Za vsako področje smo določili merljive cilje in način, kako spremljati njihovo uresničevanje. Nagrado si bo vsak krojil sam s svojimi rezultati. Če bo presegal cilje, se bo povišala, če jih ne bo, pa znižala. Med finančnimi oblikami nagrajevanja je treba omeniti še nagrade za uspešno uresničene projekte izboljšav, deleže pri inovacijah in nagrade za pomembne strateške projekte. Zaposlenim podeljujemo priznanja in nagrade za najuspešnejšega sodelavca na posameznem področju. Možnost izbora na vsakoletnem razpisu imajo tudi skupine,« je navedla. Na vprašanje o vplivu finančne krize med delavci pa je odgovorila, da so dogodki, kot je kriza, izziv najboljšim kadrom, saj je v zahtevnih časih treba delati še bolje in več.

Višina odvisna od uspešnosti zaposlenega in podjetja

Da bo poslovanje prihodnje leto zaradi finančne krize, ki prinaša manj naročil, precej zahtevno in da bo treba poprijeti za varčevalne ukrepe, je opozoril Matic Grobelšek iz podjetja Halcom. Pa vendar kriza letos ne bo vplivala na znesek božičnice, ker bo to leto uspešno. »Božičnico že od nekdaj izplačujemo decembra, znesek je za vse enak. Januarja izplačamo prvi del (praviloma sta dva) variabilne nagrade za preteklo leto. Višina je odvisna od uspešnosti zaposlenega in vse družbe.« Zaposlene spodbujajo tudi z drugimi motivacijskimi prijemi. Pred dvema letoma so, denimo, uvedli program dolgoročnih premoženjskih spodbud, ki jim omogoča solastništvo v družbi, s tem pa udeležbo pri dobičku družbe.

Pošta Slovenije je zastavljeni cilj pri dobičku v prvem devetmesečju že presegla. Prvič letos je zaposlenim izplačala udeležbo na dobiček – povprečno 380 evrov bruto. »Za leto 2008 je predvideno izplačilo poslovne uspešnosti, približno 500 evrov na zaposlenega. Znesek naj bi prejeli v tednu pred božičnimi prazniki,« je dejala Megi Jarc.

Družba Mobitel se bo o podelitvi božičnice odločala na podlagi doseženih poslovnih rezultatov. Lani je bruto znesek znašal 343 evrov na zaposlenega. Delavci pri dobičku niso soudeleženi, za izjemno uspešno opravljen projekt pa lahko prejmejo izredno nagrado. Pri NLB božičnic ne izplačujejo; decembra prejmejo del 13. plače. Prihodnji mesec bodo božičnico dobili tudi zaposleni v Telekomu. Njeno višino bo določil dogovor med konferenco sindikatov in upravo družbe, 13. plača pa je odvisna od izpolnitve načrtovanega dobička, je pojasnil Boris Ziherl.

Vir: Verlag Dashöfer, založba, d.o.o.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Četrtek
od 9 do 22 °C

Petek
od 9 do 18 °C

Sobota
od 8 do 18 °C

Nedelja
od 9 do 20 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat