| 

Uporabne informacije

Devet nasvetov proti tremi

Devet nasvetov proti tremi

06.09.2011 ob 12:27

Strah pred občinstvom oziroma trema je naraven pojav. Tremo občutimo vselej, kadar smo pod pritiskom. In ob nastopu pred bolj ali manj številnim občinstvom skoraj vsakogar stisne pri srcu. V bistvu gre za strah pred »nepoznanim«, saj ne vemo kaj lahko od našega nastopa, govora, predstavitve, neki množici ljudi pričakujemo. Kako nas bodo sprejeli – z odobravanjem, z zasmehom …? In tudi še tako izurjene in izkušene ljudi, ki velikokrat tako ali drugače nastopajo pred množico ljudi, večinoma pred vsakim novim nastopom popade trema. Zato si poglejmo devet nasvetov za obvladovanje notranjega nemira, to je treme, pred predstavitvijo oziroma pred nastopom.

1. Bodite urejeni
Skrbno opravljeno snovanje in pripravljanje predstavitve je najboljše jamstvo, da bo steklo vse tako, kot je treba.

2. Začetek v mislih
Govorec naj si pred nastopom nekajkrat v mislih »zavrti film« s predstavitvijo. Naj se vidi, kako se pozdravlja z občinstvom, kako stopa prednje, kako jim govori, kako jim odgovarja na njihova vprašanja …

3. Vaje, vaje, vaje
Dober govorec ima za seboj poleg nekaj »tihih« vaj vsaj eno do dve generalki, med katerima je opravil predstavitev natančno tako kot kasneje pred občinstvom. Pri tem mu je pomagal kritični poslušalec.

4. Dihanje
Zaradi tesnobe začne govorec plitvo dihati, vse bolj mu zmanjkuje zraka, vse slabše se počuti. Izurjen govorec zato tik pred začetkom nastopa nekajkrat globoko vzdihne in izdihne, ustvari si zalogo kisika za prvih nekaj trenutkov.

5. Vse je v redu
Govorec se zavestno otrese misli na tesnobo, na tremo. Vsakokrat, ko vdihne, reče sam pri sebi »vse je v redu«, prežene vse druge misli, se osredotoči na vsebino svojega govora.

6. Sprostitev
V tesnobi se napnejo mišice, dihanje je plitvo, roke se potijo in tresejo. Marsikateri govorec si pomaga z minutko »skrite« telovadbe. Zavestno, lepo po vrsti napne in sprosti mišice, najprej v stopalih, potem v mečih, v stegnih, v trebuhu, v prsih, v rokah, v tilniku, nevidno se pretegne in sprosti.

7. Gibanje
Začetnik se ob začetku nastopa vkoplje za govorniški pult, se ga krčevito oklene in se sključi, da bi ga videlo čim manj ljudi. Nikakor! Izkušen govorec stopi pred ljudi, vselej si zagotovi dovolj prostora za korak v vsako smer, naravno giba z rokami in nogami. To sprošča napetost in daje naraven videz, po nekaj poskusih pa preraste v prijetno navado.

8. Pogled
Začetnik se ustopi pred občinstvo in se zazre nekam mimo, v neznano, v njem pa tesnoba, češ gledajo me! Pogled v oči, ki se seli od udeleženca do udeleženca, je dragocena vez, ki daje govorcu trdnost in mu sproti govori, kako občinstvo sprejema njegove besede.

9. Požirek vode
Za pomirjanje pred nastopom je seveda dober le kozarec vode, nikakor pa ne alkohol ali pomirjevala! Mnogo je govorcev, ki pravijo, da je bolje nastopati s praznim kot s polnim želodcem.

Povzeto po Poslovno komuniciranje: Evropske razsežnosti

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat