| 

Posel in moda

Učinkovito nad zgago med prihajajočimi prazniki

Učinkovito nad zgago med prihajajočimi prazniki

14.12.2008 ob 18:09

Prihajajoči božični in novoletni dnevi so povezani z druženjem ob dobro obloženi mizi. Na jedilniku so same dobrote, od narezkov, prigrizkov, pečenk do slastnih potic in sladic. Ob tem ne smemo pozabiti na aperitiv, žlahtno kapljico ob glavni jedi in zdravico, ki jih ob takih priložnostih ne zmanjka - in včasih je kakšen kozarček že kar preveč. Od vsega naštetega pa so pogoste težave z zgago.

Zgaga je sicer zelo razširjena, vsakodnevne težave ima po ocenah pet do sedem odstotkov ljudi, enkrat na mesec več kot tretjina, polovica ljudi pa vsaj enkrat na pol leta. Zgaga je neprijetno spahovanje hrane, ki se po zaužitju vrne nazaj v požiralnik ali doseže celo grlo. To nadlogo pogosto spremlja pekoč občutek ali bolečina v žlički, za prsnico ali v vrat, običajno ko se prepognete ali ležete. Navadno se pojavi po jedi, ni pa nujno. Traja nekaj minut ali celo več ur.

Zgago lahko olajšamo z zmanjšanjem kislosti želodčne vsebine. pomagamo si lahko z zdravili, ki delujejo kot začasni nevralizatorji kisline in se dobijo v lekarnah brez recepta. Vendar pa s tem ne prekinemo izločanja kisline, zato se pekoč občutek pogosto povrne. Bolj učinkovito je, če omejite nastajanje kisline v želodcu, in sicer z zdravili, imenovanimi zaviralci izločanja želodčne kisline, ki lahko delujejo tudi do 12 ur, zato se sluznica požiralnika lahko obnovi.

Še nekaj nasvetov za učinkovito preprečevanje ali omilitev zgage:

- izogibajte se pijačam in živilom, ki spodbujajo izločanje kisline. To so gazirane brezalkoholne pijače, kava, pravi čaj, alkoholne pijače, začinjene jedi, mastne, še posebej ocvrte jedi, čokolada, orehi, lešniki, mandlji...

- uredite si prehranske navade, in sicer več manjših in bolj pogostih obrokov, vsaj dve do tri ure pred spanjem ne uživajte hrane

- od tri do štiri ure po obroku se izognite ležanju in večjim telesnim naporom

- spite z visokim vzglavjem

- opustite kajenje

- vzdržujte normalno telesno težo

- izogibajte se pogostem sklanjanju in dolgotrajno prilagojeni drži pri delu

- izogibajte se tesni obleki

Povzeto po: Učinkovito nad zgago, avtor: Romana Fridrih, Dobro jutro

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat