| 

Uporabne informacije

Pet nasvetov, kako čim prej do nove zaposlitve

Pet nasvetov, kako čim prej do nove zaposlitve

Prvih 24 ur po odpovedi in izgubi službe, je po mnenju strokovnjakov bistvenih za uspešno nadaljevanje vaše kariere. Mnogo je nasvetov, kako preživeti samo odpoved delovnega razmerja, mi pa vam ponujamo pet zlatih nasvetov, ki vam bodo pomagali kar v najkrajšem času poiskati novo zaposlitev.

Dvignite glavo

Ne prepustite se depresiji in jezi. Prav tako to ni trenutek za utapljanje žalosti v alkoholu. Pomembno je, da čim hitreje reagirate in tako čim bolje izkoristite ta najbolj dragocen čas, za kar pa potrebujete trezno glavo. Če se že ne morete ubraniti pred čustvi, se umaknite nekam na samo in razmislite, kaj bi želeli spremeniti v svoji trenutni karieri. Vendar pazljivo: časa ni dovolj za celodnevno sanjarjenje!

Vzemite si, kar vam pripada

Če ste odpoved prejeli po več kot enem letu delovnega razmerja, sklenjeno pa ste imeli pogodbo za nedoločen čas, vam pripada odpravnina. Prav tako vztrajajte, da vam bodoči bivši delodajalec izplača vse, kar vam še dolguje, od regresa, potnih stroškov…Naj vas ne bo strah zahtevati, kar vam pripada. Sedaj ste brezposelni in paziti morate na svojo finančno stanje, še posebej če so od vas odvisni tudi člani vaše družine.

Ne pozabite poslovnih kontaktov

Ko boste iskali novo zaposlitev, si pomagajte z vsemi, s katerimi ste imeli v prejšnji službi bolj pristen kontakt. Zato vzemite s seboj vizitke, mobilne številke in e-mail naslove, ki ste jih zbrali tekom let, prav tako kontakte svojih strank. Morda lahko za pomoč zaprosite tudi nekatere bivše sodelavce. Ti vam lahko koga priporočijo, ali pa so slišali, da nekje iščejo delavca z vašimi znanji.

Naredite seznam

Ko ste zbrali vse veze, si naredite seznam ter črtajte vse, za katere ste prepričani, da vam ne morejo pomagati. Ne izgubljajte časa za nepomembne klice, osredotočite se na osebe, ki vam lahko pomagajo najti novo službo. Tako ne boste izpustili nobene priložnosti, ki se v bližnji prihodnosti lahko pokaže. Časi so težki in mnogo ljudi bo ostalo brez zaposlitve, kar pomeni tudi veliko konkurenco na trgu dela.

Osvežite življenjepis

Še eno pomembno opravilo, ki se ga lotite v prvih 24 urah – osvežite svoj življenjepis, da bi ga lahko kar najhitreje poslali, če se pokaže priložnost. Odgovorni ljudje svoje življenjepise dopolnjujejo sproti, kot se jim razvija kariera, ter jih pred pošiljanjem le preverijo za morebitne napake. Koristilo vam bo tudi kakšno pisno priporočilo ali pa zbirka kakšnih starejših uspešnih projektov s katerimi bi lahko navdušili potencialnega novega delodajalca.


Ohranite dnevni ritem

Ne glede na to, kako ste slabe volje, celo depresivni, pa ne vzemite odpovedi zaposlitve kot vrsto prisilnega dopusta. Delajte naprej in sicer na iskanju nove zaposlitve. Ne zapustite se, zjutraj vstajajte ob običajni uri in ostanite aktivni.

Vir: www.t-portal.hr

sorodni članki