| 

Moja pisarna

Kako izbrati pisarniški stol

Kako izbrati pisarniški stol

Udoben in hrbtenici prijazen pisarniški stol igra enako pomembno vlogo tako v domači pisarni kot tudi v velikih poslovnih prostorih uglednih podjetij. Okoli njega se dobesedno vse vrti. Na stolu običajno presedimo zelo veliko časa, zato pri nakupu ne gre varčevati. Neustrezna sedalna ali hrtna površina, povezana z dolgotrajnim sedenjem, lahko kaj hitro privede do bolečin v hrbtenici.

Ergonomski pisarniški stol ima naslednje ključne elemente: vrtljiv podstavek z možnostjo nagiba, nastavljiv hrbtni naslon ter nastavljive ročaje - počivalnike.

Iz sedečega položaja vam morajo biti drugi elementi pisarne dostopni pod kotom 45 stopinj. Pri izbiri stola velja biti pozoren tudi na zadostno razdaljo med peto in ogrodjem stola ter na ustrezno razdaljo med spodnjim delom nog in sedalnim delom stola. Med zadnjim delom vašega kolena in sedalnim delom stola naj bo za vsaj tri prste prostora, sicer se vam bo sedalo zajedalo v noge, kar je seveda vse prej kot prijetno.

Ortopedske stoli in terapevtske žoge

Terapevtske žoge so po priporočilih zdravnikov najboljši način sedenja za ljudi, ki imajo težave s hrbtenico. Žoga namreč ne pozna kompromisov - uporabnika namreč prisili v aktivno sedenje in pravilno držo telesa, hkrati pa krepi trebušne in hrbtne mišice.

Ortopedski stoli poskušajo simulirati sedenje na terapevtski žogi. Privajanje na pravilno sedenje je za marsikaterega uporabnika sprva zelo zahtevno, a prej ali slej najde ustrezno držo telesa, pri kateri hrbtenica ne trpi več. Ortopedi priporočajo ortopedske stole, kot je na primer Spinalis hrbteničnim bolnikom z bolečinami v križu in drugod po hrbtenici, predvsem  pa ljudem, ki veliko sedijo oziroma so prisiljeni v sedeči položaj pri svojem delu. To je eden od preventivnih ukrepov za zmanjšanje težav s hrbtenico.

Povzeto po: Ergonomija naj ima zadnjo besedo, avtor: Miran Varga, Nedelo

sorodni članki