| 

Aktualno

Avstralija vodilna blagovna znamka države na svetu

Avstralija vodilna blagovna znamka države na svetu

12.12.2008 ob 10:05

Na podlagi raziskave Country Brand Index 2008 (CBI), ki jo je izvedla agencija FutureBrand, je Avstralija že tretje leto zapored osvojila laskavi naziv vodilne blagovne znamke na svetu.

Raziskava CBI je ocenjevala blagovne znamke držav na podlagi ključnih meril in napovedala prihodnje globalne trende v najhitreje rastoči gospodarski panogi na svetu. Največji novosti na tem področju sta skok Kanade na drugo mesto in utrditev položaja ZDA na tretjem mestu.

Zdi se, da začenjajo obetavne destinacije zasenčevati tradicionalno priljubljene turistične destinacije v svetovnem merilu. Med najboljših deset so se uvrstile tudi Italija, Švica in Francija.

Zaslediti je bilo oporekanja, da je uspeh znamke v veliki meri odvisen od politične stabilnosti v državi. Za državo na tretjem mestu tega ravno ne bi mogli trditi, vendar pa sta Kanada in Avstralija obe mladi in zelo stabilni državi z zelo visokim življenjskim standardom.

Slednji namreč sodi med najpomembnejše dejavnike poleg nevtralnosti. Različne države imajo različne pristope do razvoja svoje blagovne znamke. Na primer Avstralija in Kanada izžarevata izredno mirnost, kar pomeni, da sta državi kot nalašč za trženje družinskih produktov. Med poslovneži pa sta bolj uspešni blagovni znamki Nemčije in Združenega kraljestva.

Na rezultate raziskave CBI je morda vplivalo tudi dejstvo, da čedalje več žensk potuje brez moškega spremstva. Predvideva se, da se bodo Kitajska, Hrvaška in Združeni arabski emirati v približno petih letih uvrstili med najboljših deset blagovnih znamk. Zaznati je bilo tudi države, ki sploh ne potrebujejo politične stabilnosti, da bi se uspešno prodajale – tak primer je denimo Italija. Mnogi so namreč mnenja, da bo Italija vedno priljubljena po zaslugi svoje kuhinje, kulture in zgodovine.

Lestvica najboljših desetih držav:

1. Avstralija
2. Kanada
3. Združene države Amerike
4. Italija
5. Švica
6. Francija
7. Nova Zelandija
8. Združeno kraljestvo
9. Japonska
10. Švedska


Vir: Tourism-review.com, Turistična tiskovna agencija

 

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sobota
od 17 do 29 °C

Nedelja
od 13 do 23 °C

Ponedeljek
od 11 do 24 °C

Torek
od 12 do 25 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat