| 

Aktualno

Možnosti delodajalcev v času gospodarske krize

Možnosti delodajalcev v času gospodarske krize

12.12.2008 ob 08:15

Gospodarska kriza se iz finančnega seli v realni sektor. Zmanjšanje naročil zmanjšuje povpraševanje po delu. Gospodarska zbornica Slovenije je včeraj organizirala posvet z okroglo mizo o možnostih, ki jih imajo delodajalci v tem obdobju. Razpravljavci na posvetu so se strinjali, da morajo delodajalci v času zmanjšanja naročil dati prednost ukrepom, ki omogočajo ohranjanje zaposlenosti, saj se vsi zavedajo, da so ustrezni kadri ključni za uspešno poslovanje. Nujno je doseči konsenz med socialnimi partnerji.

Kot je uvodoma izpostavil mag. Samo Hribar Milič, generalni direktor GZS, bo v Sloveniji v obdobju vsaj enega kvartal večji del gospodarstva delal »na bistveno nižjih obratih«, z za eno tretjino manjšim obsegom poslovanja. Poudaril je, da ni garancije, da bo to obdobje trajalo le štiri mesece. Vendar »imamo dovolj znanja, izkušenj, ambicioznosti, da pridemo iz krize. Treba pa bo marsikaj spremeniti tudi v širšem poslovnem okolju. Iskati je treba odgovore, kaj je treba narediti, če hočemo gospodarstvu pomagati, da se učinkovito spoprime s to situacijo. Treba bo pogledati tudi, kakšen je trg dela. Za vse ukrepe je nujen konsenz socialnih partnerjev, da izidemo iz krize konkurenčnejši, močnejši. V gospodarstvu so zadeve resne, rabimo hitre in učinkovite ukrepe in spremembe«, je še dodal.

Dr. Bogomir Kovač sedanjo krizo ocenjuje kot krizo stoletja. Zaradi povezanosti, ki se je še posebej razvila v 90ih letih, so v krizi skoraj vsa gospodarstva po svetu. Po njegovem prepričanju naj bi kriza trajala vsaj 30 mesecev in kot čas izhoda ocenjuje 2. polovico 2011. Strateška usmeritev bi morala biti iskanje tržnih niš in iskanje priložnosti na globalnem trgu, ne pa le na določenih prioritetnih tržiščih. Pogoji gospodarjenja se bodo dramatično zaostrili, kar se bo poznalo tudi na trgu delovne sile. Dr. Kovač je izpostavil nujnost konsenza vseh socialnih partnerjev ob sistemskih ukrepih na trgu dela.

Na današnjem dogodku, ki ga je vodila Tatjana Čerin, izvršna direktorica za socialni dialog na GZS, je delovno pravne možnosti delodajalcev v času gospodarske krize je predstavila vodja Pravne službe na GZS, Nina Globočnik. Dr. Valentina Franca iz Fakultete za management v Kopru je izpostavila, da je k vsem spremembam v gospodarskih družbah, kakršne se pojavljajo zlasti v kriznih gospodarskih situacijah, smiselno pristopiti na podlagi pogovorov in v soglasju s sindikati in sveti delavcev. Mag. Jure Snoj iz Zavoda za zaposlovanje Republike Slovenije je dejal, da bo glavna dejavnost zavoda pri presežnih delavcih v sodelovanju z delodajalci usmerjena v zgodnje posredovanje. Dr. Etelka Korpič Horvat iz Pravne fakultete Univerze v Mariboru pa je predstavila fleksibilne oblike dela.

Sledila je okrogla miza, kjer so svoja stališča soočili predstavniki gospodarstva, sindikatov in države. Mojca Novak iz Adria mobil, d.o.o. in Ingrid Kermavnar iz Kolektor group, d.o.o. sta predstavili konkretne ukrepe, ki so bili v podjetij, iz katerih izhajata, v zadnjih mesecih že sprejeti, in ki so načrtovani za prihodnje obdobje. Posebej sta izpostavili, da so zaposleni ključni in jih nočejo izgubiti. Vendar pa sta poudarili, da brez partnerstva in ustreznih ukrepov državo to ne bo mogoče doseči.

Predsednica Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije Lidija Jerkič je izpostavila, da je lahko 36-urni delovnik z znižanjem plače le kratkoročen, ne pa dolgoročen ukrep, ki bi lahko rešil svetovno krizo in slovensko gospodarstvo.

Damjana Košir, generalna direktorica Direktorata za trg dela in zaposlovanje na Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve je poudarila, da intenzivno iščejo ukrepe za ohranitev delovnih mest in možnosti subvencioniranja skrajšanega delovnega časa.

Jože Smole, generalni sekretar ZDS, je v imenu vseh delodajalskih organizacij izrazil željo, da naj država pri pripravi ukrepov za reševanje trenutne gospodarske krize vključi tudi predstavnike delodajalcev, da bi pravočasno lahko izrazili svoja stališča.

 Vir: Gospodarska zbornica Slovenije

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Petek
od 14 do 20 °C

Sobota
od 12 do 24 °C

Nedelja
od 13 do 24 °C

Ponedeljek
od 14 do 20 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat