| 

Posel in moda

Kako se izogniti prehladu

Kako se izogniti prehladu

Zima je letni čas smuči, snega in zimskih radosti, hkrati pa tudi obdobje kašljanja, kihanja in podobnih nevšečnosti. Največ teh nevšečnosti povzročajo okužbe dihal, predvsem prehlad in gripa.

Prehlad se ponavadi začne z bolečinami v grlu, zaradi katerih teže požiramo. Sledi jim izcedek iz nosu, zamašen nos, kihanje, hripavost in kašelj. Pri blagih okužbah traja prehlad od dva do tri dni, lahko tudi teden, pri močnejših okužbah pa celo dva tedna. Pri občutljivejših ljudeh in otrocih se lahko razvije tudi vnetje obnosnih votlin in srednjega ušesa. Nevarnejši zaplet prehlada sta vnetje spodnjih dihalnih poti in pljučnica. Prehlad pogosto spremljajo glavobol, povišana telesna temperatura in utrujenost. Včasih otečejo tudi bezgavke v vratu. Prehlada se najpogosteje nalezemo jeseni in pozimi, ker se pogosteje zadržujemo v prostorih, kjer je veliko ljudi, med katerimi so tudi bolni.

Prehladu podobno, vendar precej hujše obolenje je gripa, ki jo ravno tako povzročajo virusi. Ponavadi so simptomi gripe nekoliko podobni prehladnim, vendar precej bolj izraziti: povišana telesna temperatura, mrazenje, izrazite bolečine v sklepih in mišicah, utrujenost, suh kašelj in glavobol, ni pa izcedka iz nosu. Je pa navadno desetkrat več možnosti, da zbolimo za prehladom kot za gripo, ki je veliko bolj sezonsko omejena, saj se pojavlja od konca oktobra do sredine aprila. Za prehladom lahko zbolimo kadarkoli v letu, najpogosteje pa jeseni in pozimi.

 

Kdaj morate k zdravniku?

- Če prehlad kljub jemanju zdravil ne poneha v sedmih dneh.
- V kolikor zvišana telesna temperatura vztraja več kot tri dni.
- Če težko dihate ali požirate.
- Če imate izrazit glavobol in bolečine v predelu sinusov ter bolečine v ušesih ali v prsih.
- Starejši od 65 let, nosečnice, doječe matere, dojenčki, mlajši otroci


Kako se lahko izognemo prehladu in gripi?

- Roke si pogosto umivajmo z milom, saj na ta način preprečimo neposreden vnos virusov v nosno sluznico ali očesno veznico.
- Z rokami se ne dotikajmo nosu ali oči.
- Izogibajmo se javnih, zaprtih prostorov, v katerih se zadržuje veliko ljudi.
- Uporabljajmo papirnate robčke, ki jih takoj po uporabi zavrzim
- Od tistega, ki kašlja ali kiha, se oddaljimo vsaj za en meter.
- Po možnosti kihamo v papirnat robec, ki ga takoj zavržemo ali v rokav, da ne prenašamo klicev iz dlani na kljuke ipd.,,

Pred prehladom in gripo se lahko uspešno branimo le, če krepimo obrambne sposobnosti telesa. Dihati moramo skozi nos, zrak se pri tem segreje, nosna sluznica pa ostane zdrava, vlažna in odporna proti mikrobom. Poskrbeti moramo tudi za pravilno in uravnoteženo prehrano, bogato z minerali in vitamini. Jejmo torej veliko svežega sadja in zelenjave in ne izpuščajmo obrokov. Veliko se gibajmo v naravi na svežem zraku in poskrbimo za redno telesno vadbo. Če hočemo ostati zdravi, se moramo izogibati prekomernemu uživanju alkohola in kajenju cigaret, ker ti, študentovi najbolj priljubljeni razvadi zavirata obrambne sisteme telesa in tako lajšata vdor mikrobov v telo. Prehlad se najlažje prenaša v majhnih prostorih, kjer je polno ljudi, zato se je takih prostorov najbolje kar izogniti (avtobusi, čakalnice,...). In seveda odpravimo stres, ki naše telo prav tako slabi, in bodimo veseli ter si polepšajmo dan s sprehodom.

Najučinkovitejše pa se pred gripo zavarujemo s cepljenjem, ki ga opravimo vsako leto pred sezono prehladnih obolenj.

Vir: www.lekarna-brezje.si

sorodni članki