| 

Postal sem podjetnik

Znate z napornim šefom?

Znate z napornim šefom?

11.12.2008 ob 12:00

Vsi moramo delati z različnimi ljudmi. Nekateri med njimi so lahko zelo naporni, kar je še toliko težje, v kolikor ima takšen karakter vaš šef. Ni redek primer, da šefi ne želijo nikogar poslušati, znajo le oblastno ukazovati, včasih na podrejene celo kričijo. Težko je v taki službi biti učinkovit in dobro izpolnjevati svoje obveznosti. Dati odpoved ni vedno rešitev, saj ni lahko najti nove službe, a kdo ve kakšen bo novi šef. Zato je najboljše, da poskušate sami vplivati na vso situacijo.

Za cilj si postavite kompromis

Potrebno je začeti pri sebi. Ne morete spremeniti karakter nadrejenega, lahko pa vplivate na posledice vajine komunikacije, drugače reagirate na zadane naloge in odgovore. Poskušajte izboljšati svojo komunikacijo. Postavite si za cilj kompromis, prevzemite nadzor nad motečimi čustvi in zmaga bo vaša. Ne prehitevajte z zaključki, raje poslušajte, da nadrejeni do konca pove, kaj misli.

Izogibajte se definizivne ali strogo obrambne drže

Poskušajte dognati vzroke, ki vas privedejo do konfliktne situacije. Lažje vam bo, v kolikor poznate temperament nadrejenega in se zavedate kaj od vas pričakuje. Pričakuje, da vso delo opravite sami ali vas nenehno preverja? Poskušajte to definirati in se potrudite razviti temu primeren način komunikacije in dela.

Morda vaš nadrejeni, ki zganja tolikšen hrup ne misli nič slabega in nima nič proti vam. Nekateri ljudje, ki zasedajo vodilne delovne položaje, so lahko nemalokrat tako energično razpoloženi, da njihov način komunikacije spominja na »dretje«, čeprav je potrebno vzeti v obzir, v kolikor je to njihov običajni slog komunikacije tudi na privatni ravni.

Šef je samo človek

Če je nekdo šef, še ne pomeni, da ni človek, kar zaposleni prevečkrat pozabljajo. Tudi šefi imajo družinske težave, s tem da odhajajo v službo še pod pritiskom izpolnjevanja rokov. Kar seveda ne more biti izgovor, da slabo voljo prenašajo na podrejene ali jih celo degradirajo. A v kolikor se spomnimo, da so le ljudje iz mesa in krvi, jih nekoliko lažje razumemo oz. toleriramo.

Če zmoremo k reševanju problemov pristopiti konstruktivno in znamo realno oceniti kdaj šefu nuditi podporo, lahko veliko dosežemo za pozitivno naravnanost na delovnem mestu. Pogosto se namreč dogaja, da na našega nadrejenega pritiska njegov nadrejeni, zato se proti podrejenim obnaša na podoben način. V kolikor mu ta odredi prekratek rok za izpolnitev določenih nalog lahko prenese svojo paniko na podrejene, zahteva od njih maximum, pretirava s svojimi zahtevami in se tako večkrat znajde na točki nerazumevanja tako nadrejenih, kot podrejenih.

Vir: www.mojuspeh.com, avtor: Maja Turniški

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Četrtek
od 15 do 22 °C

Petek
od 15 do 20 °C

Sobota
od 10 do 22 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat