| 

Postal sem podjetnik

Novoletne zabave malo drugače

Novoletne zabave malo drugače

09.12.2008 ob 12:26

Recesija ob vseh velikih težavah, ki jih povezujemo s finančno krizo, prinaša tudi nekaj prednosti ali, če hočete, dobrih stvari: nižajo se cene nafte in z njimi povezane  cene avtomobilskih goriv in ogrevanja, padajo cene hrane, nepremičnin, avtomobilov in še mnogih drugih bolj ali manj življenjsko potrebnih dobrin. Raziskave kažejo, da se močno zniža število srčnih obolenj in prometnih nesreč. Zaradi krajšega delovnega časa, če smo malo cinični, imajo ljudje več prostega časa in časa za družinske obveznosti. Zaradi varčnosti ljudje več hodijo peš, jedo manj mastno hrano in nasploh bolj zdravo živijo. Vse do neke mere, seveda. Če bi kriza še bolj pokazala zobe in bi se brezposelnost drastično povečala ter dohodki zaposlenih znižali, bi se že nevarno nagnili na stran revščine in boja za preživetje.

Toda recesija je marsikomu tudi izziv in priložnost za razvoj novih pristopov, izdelkov, tudi za "umiritev žoge" in premislek preteklega ter načrte za prihodnost. Predvsem pa priložnost za bolj racionalno obnašanje in odvajanje od razsipnosti, na katero se je v bogatih časih, tako lahko navaditi.

Eden zunanjih znakov uspešnih podjetij in podjetnikov so vedno bile bogate zabave in pojedine, tako za poslovne partnerje, kot za člane kolektiva. Z glasbo ali brez, z dodatnim programom ali samo ob hrani in pijači, v prestižnem lokalu ali v rustikalni domači gostilni - zabave so bile vedno priložnost da pokažemo, kako dobro podjetju gre in da si lahko privošči tudi nekaj nepotrebnega zapravljanja.

Časi, ki prihajajo, pa zahtevajo drugačno obnašanje in bolj modre odločitve, tudi ko gre za "team building" in utrjevanje poslovnih vezi. Količine in pretiravanja naj zamenja odličnost hrane, prefinjeni okusi in umirjeno okolje kakšne od prestižnih restavracij, ki ponujajo le najboljše. In pogosto se izkaže, da je račun nižji od tistega v kakšni, na prvi pogled cenejši gostilni. Da o vtisu na poslovnega partnerja sploh ne govorimo.

Ko smo že pri vtisu, pomislite če ne bi na bodočo ali obstoječo stranko naredili večjega vtisa, če ga povabite na smučarsko popoldne v enega naših smučarskih centrov ter nato dan zaključite v bližnji domači gostilni, ki vam ob odličnem vzdušju ponuja tudi sorazmerno poceni hrano in odlično pijačo. Poskusite, prihranili boste denar in naredili bistveno boljši vtis.

Odlična ideja je tudi obisk katerega od zdravilišč ali term. Poslovnega partnerja presenetite z izvirnim darilom: plavanjem v toplem bazenu, aromaterapijo, sproščujočo masažo  ali katerimkoli drugim presenečenjem iz bogate ponudbe storitev naših term. Zaključek dneva bo uspešen tudi ob skromnejšem obedu, kjer bo bolj pomemben pogovor in ne polnjenje želodcev. Vsi, na čelu z vami, si bodo takšen dogodek bolj zapomnili in vsekakor končali dan bolj zadovoljni z občutkom, da so zase naredili nekaj koristnega in zdravega, kot je nesmiselno nažiranje s hrano in alkoholom. Manjši vložek za bistveno večji izkupiček, mar ni to bistvo podjetništva?

Vir: glasilo Podjetnik Podjetniku, Media Terra d.o.o.

 

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Petek
od -1 do 13 °C

Sobota
od -2 do 14 °C

Nedelja
od 3 do 16 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat