| 

Postal sem podjetnik

Se splača odpreti podjetje v davčni oazi?

Se splača odpreti podjetje v davčni oazi?

10.12.2008 ob 11:36

Takšno poslovanje je lahko polno pasti, zato ne bo odveč posvet z davčnim strokovnjakom

Preden preselite družbo na primer na Ciper ali Nizozemsko, premislite, ali bodo nižji davki res odtehtali stroške poslovanja podjetja v tej državi ter davčnega in pravnega svetovanja, ki bo potrebno pri takšnem prenosu.
"Trenutno se največ mednarodne davčne optimizacije izvede prek Cipra in Nizozemske," je povedal pravnik družbe JK Consultum Jan Sibinčič, ki dodaja, da ustanovitev in upravljanje družbe na Cipru staneta približno deset tisoč evrov na leto.

Z besedno zvezo davčna optimizacija mislimo na zmanjšanje davčnih obveznosti podjetja. O tem, kako je to mogoče in kje je meja med davčno optimizacijo ter utajo davkov, smo se pogovarjali z davčnima svetovalcema: pravnikom Janom Sibinčičem iz družbe JK Consultum, pravno in poslovno svetovanje, ter direktorjem UPC svetovalne skupine Urošem Petrovičem.

Davčne oaze so primernejše za tiste, ki poslujejo v mednarodnem okolju

"Možnost davčne optimizacije in delovanja v davčno ugodnejših državah je odvisna predvsem od dejavnosti podjetja. Če podjetje deluje v mednarodnem okolju, na primer v tujini nabavlja surovine ali prodaja tujim kupcem, obstaja možnost takšnega davčnega načrtovanja. Če podjetje deluje izključno v Sloveniji, so možnosti precej omejene. Drugače je seveda pri davčni optimizaciji dohodkov iz kapitala (kapitalski dobički, dividende, obresti in licenčnine). Te je mogoče odlično davčno optimizirati, čeprav je kapital izključno v Sloveniji," je pojasnil Uroš Petrovič.

Med najbolj oblegane države sodita Ciper in Nizozemska

Davčne politike držav Evropske unije se med seboj zelo razlikujejo, zato ne preseneča, če se podjetja odločajo za poslovanje v tistih, ki so na tem področju bolj prijazna do njihovih bilanc. "Trenutno se največ mednarodne davčne optimizacije izvede prek Cipra in Nizozemske," pravi Jan Sibinčič. Veliko zanimanja je tudi za poslovanje v Luksemburgu, na Irskem, v Avstriji in na Malti, dodaja Uroš Petrovič.

"Možnost davčne optimizacije in delovanja v davčno ugodnejših državah je odvisna predvsem od dejavnosti podjetja. Podjetja, ki delujejo v mednarodnem okolju, so za to primernejša," je pojasnil direktor UPC svetovalne skupine Uroš Petrovič.

Ugodnosti takšnega poslovanja so številne. Splošna stopnja obdavčitve davka od dohodkov pravnih oseb je na primer v Cipru za več kot polovico manjša kot pri nas (10 odstotkov v primerjavi z 22). Podjetje bo obdavčeno po ugodnejši stopnji le, če v Sloveniji nima stalne poslovne enote in tako posluje samo na Cipru, je poudaril Sibinčič. "Poleg tega na Cipru ne obdavčujejo kapitalskih dobičkov, kar je prednost predvsem, če podjetje vlaga v kapital drugih družb," dodaja Sibinčič.

Ustanovitev in upravljanje družbe na Cipru ni poceni

Če želimo poslovati v davčno ugodnejših državah, moramo vedeti, kolikšni stroški so povezani s takšnim poslovanjem. "Ustanovitev in registracija družbe na Cipru stane približno 2.500, odprtje bančnega računa pa okoli 400 evrov. Letni administrativni stroški znašajo približno tisoč evrov, vodenje računovodstva 1.200 evrov, določene svetovalne storitve pa lahko stanejo tudi več kot štiri tisoč evrov," je pojasnil Jan Sibinčič.

Na internetu lahko najdemo ponudnike, ki pomagajo pri ustanavljanju podjetij in družb v različnih državah, vendar je pri takšnem elektronskem poslovanju v tujini potrebna previdnost. "Storitve so večinoma slabe, kupci se srečajo s skritimi stroški, ki jih na prvi pogled ni, poleg tega pa si s takim podjetjem nekdo, ki želi svoje poslovanje davčno optimizirati, ne more prav veliko pomagati.

Ponudnik mu namreč ne more zagotoviti ustrezne dokumentacije (na primer za ustanovitev odvisne družbe v Sloveniji) in ne ve, kakšne so davčne implikacije pri nas. Zato vsak, ki želi svoj posel razširiti na tak način, potrebuje lokalnega svetovalca, ki bo posel izpeljal tako, da bo v skladu s slovensko davčno zakonodajo in zakonodajo tuje državne, v kateri se družba ustanavlja," svetuje Uroš Petrovič.

Pasti davčnega optimiziranja

"Pri tovrstnih optimizacijah je izredno pomembno, da izberemo ustrezno območje. Predvsem se je treba izogibati "off-shore" območij, ki jih je organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) uvrstila na črno listo. Gre za davčna območja, ki imajo nepregledno davčno poslovanje in ne posredujejo želenih podatkov," razlaga Jan Sibinčič.

Kako naj torej podjetniki izvajajo boljše davčno načrtovanje in hkrati mirno spijo? "Zato obstajamo davčni svetovalci, ki poznamo slovensko davčno zakonodajo in davčno zakonodajo v drugih državah. Pasti je namreč veliko, zato bi bilo neodgovorno in naivno, če bi se posameznik tega lotil sam, zlasti, ker ne pozna dovolj dobro davčne zakonodaje, prakse davčnih organov ter možnosti izmenjave informacij med davčnimi organi različnih držav," je dodal Uroš Petrovič.
 

Račun

Kolikšni so lahko prihranki

• "Če imamo v Sloveniji podjetje, ki je letos ustvarilo tisoč enot dobička iz poslovanja, bo to obdavčeno po 22-odstotni davčni stopnji za plačilo davka od dohodkov pravnih oseb (DDPO). Podjetju ostane 780 enot čistega dobička, ki si ga družbenik lahko izplača. Pri tem bo moral, skladno z zakonom o dohodnini, plačati še 20-odstotni davek iz kapitalskega dobička. Skupaj si bo torej lahko izplačal 624 enot.

• Na Cipru bo na primer podjetje (seveda pod pogojem, da v Sloveniji nima stalne poslovne enote) od tisoč enot dohodka od poslovanja skladno s ciprsko zakonodajo plačalo deset odstotkov DDPO. Družbenik si tako lahko izplača 900 enot čistega dobička. Ob izplačilu dobička bo v Sloveniji vseeno moral plačati 20 odstotkov davka na kapitalski dobiček. Izplačal pa si bo lahko 720 enot.

• Družba lahko prihrani 120 enot, kar je 12 odstotkov dobička. Na ravni družbenika pa bo prihranjenih 96 enot," je izračunal Jan Sibinčič.


 Objavljeno: Finance, 2.12.2008, www.finance.si, Avtor: Urška Kukovič

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Četrtek
od 15 do 22 °C

Petek
od 15 do 20 °C

Sobota
od 10 do 22 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat