| 

Posel in moda

Pomanjkanje spanja redi

Pomanjkanje spanja redi

09.12.2008 ob 19:22

Vsem je znano neizpodbitno dejstvo, da pomanjkanje spanja povzroča utrujenost, slabo voljo, pa tudi hujše posledice, ki vplivajo na naše zdravje. A za začetek smo po nekaj neprespanih nočeh sitni, nervozni … kar tako brez posebnega razloga bi rekli. Obenem se težje skoncentriramo na delo, ni nam do druženja s prijatelji, niti s svojo družino … skratka najrajši bi se skrili v nek miren kotiček, kjer bi uživali svoji samoti. Poleg vsega naštetega pa se nam dogaja še to, da kljub dnevni aktivnosti (nenehno tekanje in hitenje, delo, službene poti …) vztrajno pridobivamo na teži. Se vam zdi znano? Se to dogaja tudi vam? Če je temu tako, razmislite o svojem spanju. Predvsem o dolžini svojega spanja!

Preštejte ure svojega spanja, nato pa še kilograme
Pomanjkanje spanja namreč redi. To je dejstvo! Študija na 30 mladih, vitkih ženskah in moških je dokazala, da so tisti, ki so ponoči spali le 6 ur, začeli pridobivati maščobo, medtem ko so tisti, ki so spali vsaj 8 ur, obdržali normalno telesno težo. Kako je to lahko povezano, se sprašujete?

Krivci: ogljikovi hidrati
Zakaj manj spanja redi, je močno zanimalo tudi strokovnjake, zato so raziskavo ponovili. Skupini 20-letnih mladih moških so ob normalnih dnevnih aktivnostih dovolili le 4 ure spanja in ugotovili, da jim je drastično padla sposobnost prebavljanja ogljikovih hidratov. To pomeni: če so jedli ogljikove hidrate, npr. kruh, testenine, riž in krompir, telo energije iz hrane ni uporabljalo, ampak jo je začelo kopičiti v obliki maščobnih oblog.

Neprespani pomeni lačni!
Drugi razlog, ki vpliva na pridobivanje telesne teže, je še bolj pomemben. Znanstveniki so namreč ugotovili, da neprespani jeste več. Točen razlog za to še ni jasen, vendar je možno, da možgani zaradi premalo spanja čutijo pomanjkanje energije in vzpodbujajo človeka, da prekomerno je, četudi je že zaužil zadostno količino kalorij. Zato bi ob neprespanih dnevih najraje snedli vola in pol!

Težave s težo? Poskusite z dobrimi spalnimi navadami
Dober spanec je torej zelo pomemben za kontrolo telesne teže, apetita in lakote. Da bi bili zdravi in zadovoljni s svojim telesom, enostavno morate vstati sveži in naspani, da se lahko vsak dan zdravo prehranjujete in telovadite. In omejite morebitno nažiranje.

Povzeto po: www.dormeo.net - Šokantno razkritje: pomanjkanje spanja redi!

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat