| 

Postal sem podjetnik

Barve določajo vašo kariero

Barve določajo vašo kariero

06.12.2008 ob 10:25

Najnovejša raziskava odkriva, da je najti popolno službo tako preprosto kot rdeča, rumena ali modra barva. Zakaj? Ker barva lahko določi vašo poslovno pot.

 

Z odločitvijo, katero od primarnih, sekundarnih in akromatskih barv imate najrajši in katere ne marate, lahko določite za vas najprimernejšo poslovno pot. Percepcija barv namreč o človeku pove, kako se sooča z delom, na katerih delovnih mestih se najbolje obnese in katere delovne naloge so zanj najprimernejše.

Instrument za merjenje kariere Dewey Color System je edini na svetu, ki ni omejen na jezik in temelji na barvah. Avtor tega testa Dewey Sadka pravi, da je prednost uporabe njegovega sistema namesto vprašalnika v tem, da zmanjša prepad med samopercepcijo in realnostjo ter razkriva bistvo motivacije. Poleg tega sistem izbere kariero glede na osebnost, zato se individualno prilagaja.


Kako deluje?

Sistem izbiranja kariere glede na barvo je preprost. Najprej izberete primarno barvo, ki vam je med ponujenimi najbolj všeč. Nato izberete sekundarno in na koncu akromatsko barvo. Barve, ki jih preferirate, povejo, kako se lotevate določenih nalog. Kažejo na vaše talente in na prioritete, ki jih imate pri zasledovanju uspeha. Prav tako osvetlijo področja, na katerih se preveč trudite.

Rumena za informacije, modra za ideje

Na primer, če izberete rumeno, vas vodijo informacije, če imate posebno radi modro, se pustite voditi idejam. Tistim, ki imajo radi rdečo, pa se zdijo pomembni rezultati. Če ste za sekundarno barvo izbrali zeleno, realistično precenjujete situacije, če ste izbrali vijolično, iščete dejstva, ljubitelji oranžne pa podrobno preučujete izvedljivost. Črna med akromatskimi barvami kaže, da vam največ pomenijo vrednote, bela razkriva, da se radi odločate med več možnostmi, rjava pa potrjuje, da imate radi zaključene stvari.

Kaj bi radi pometli pod preprogo?

Barve, ki jih ne morete gledati, pa označujejo, katerim nalogam se želite izogniti. Če ne marate zelene, pomeni, da hočete narediti delo, ki ga drugi ne marajo, namesto da bi jih spodbudili, naj to naredijo sami. Če ne marate oranžne, si nalagate preveč dela naenkrat. Barva teal (modro-zelena račja barva) pa kaže na močno potrebo po dokazovanju.

Kaj ste vi?

  • Če ste izbrali rumeno, vijolično in belo, ste komunikator. Najbolje se boste znašli v marketingu.
  • Če ste izbrali rdečo, zeleno in črno, ste vlagatelj. Razmislite o karieri na področju financ, bančništva, menedžmenta, svetovanja ali poučevanja.
  • Če ste izbrali modro, oranžno in rjavo, ste aktivist. Vaša močna prepričanja vas vodijo v kariero na področju prava, sociale ali vlade ter inženiringa, gradnje in razvijanja novih izdelkov.


Vir: Verlag Dashöfer, založba, d.o.o; povzeto po: Žurnal

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Ponedeljek
od 11 do 23 °C

Torek
od 11 do 23 °C

Sreda
od 11 do 24 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat