| 

Aktualno

Hiše na Hrvaškem v kratkem brez omejitev

Hiše na Hrvaškem v kratkem brez omejitev

04.12.2008 ob 10:30

S 1. februarjem na Hrvaškem neomejen nakup nepremičnin za državljane EU. Tujci so doslej na Hrvaškem kupili okoli 8000 nepremičnin na leto, vendar se uradni podatki močno razlikujejo od dejanskega stanja.

Državljani EU bodo lahko od 1. februarja prihodnje leto brez vsakršnih omejitev kupovali nepremičnine na Hrvaškem. Zakonsko bodo torej izenačeni s hrvaškimi državljani, medtem ko bodo za druge tujce še naprej veljale omejitve. S sporazumom o stabilizaciji in pridruževanju je Hrvaška leta 2001 prevzela obveznost, da bo najpozneje do začetka leta 2009 omogočila državljanom EU, da kupujejo nepremičnine na njenem ozemlju pod istimi pogoji kot njeni državljani. To pravzaprav pomeni odpravo doslej veljavnega načela vzajemnosti in soglasja zunanjega ministrstva. Po mnogih ocenah to načelo tudi doslej ni bilo učinkovito, zato bo popolna izenačitev državljanov unije s hrvaškimi povsem irelevantna.

Tisti, ki so hoteli na Hrvaškem kupiti kakšno nepremičnino, so to tako že storili. Po podatkih, ki naj bi jih bili pridobili od krogov blizu hrvaški pogajalski ekipi za vstop v EU, so tujci v zadnjih letih na Hrvaškem na leto kupili okoli 8000 nepremičnin. V skladu z uradnimi podatki, ki se od teh številk precej razlikujejo, pa naj bi bilo od leta 1995 do letošnje pomladi tujcem prodanih 5820 nepremičnin. Najpogosteje so kupci Nemci (3144 oziroma 58,6 odstotka), Avstrijci in Madžari, sledijo jim Britanci, Američani, Nizozemci in drugi. Toda uradni podatki naj bi se močno razlikovali od resničnih, saj številni tujci kupijo hiše preko podjetij, ki jih na Hrvaškem ni težko registrirati, ali pa jih zanje kupijo hrvaški državljani. Vsekakor so jih kupili več od uradnih 5820.

Trenutno nihče nima podatkov o številu prikritih nakupov premoženja, ki so jih tujci opravili prek nekoga drugega. Tako denimo uradno od leta 1991 do danes noben slovenski državljan ni pridobil dovoljenja hrvaške vlade za nakup nepremičnine na Hrvaškem. V teh 16 letih so Slovenci vložili 853 zahtevkov za nakup nepremičnine. Vladi obeh držav pa sta šele letos izmenjali diplomatski noti, na podlagi katerih lahko Hrvati kupujejo nepremičnine v Sloveniji, Slovenci pa na Hrvaškem. Gospodarsko krizo je mogoče čutiti tudi na trgu nepremičnin, saj so v manjših gradbenih podjetjih že bila prva odpuščanja. Posledica tega je tudi zastoj v rasti cen stanovanj ali celo njihov padec, vendar to ne velja za vso Hrvaško.

Upočasnjeno gradnjo stanovanj ali hiš je mogoče opaziti predvsem v Zagrebu in v celinskih delih države, medtem ko so cene na jadranski obali še naprej stabilne ali celo rastejo. Izvedenci ocenjujejo, da bodo cene v teh krajih ostale nespremenjene ali bodo celo porasle. Odprtje trga za državljane EU bo po njihovih ocenah dodatno vplivalo na ohranitev takega trenda pri cenah nepremičnin na obali.

Vir: Večer, Mladen Mali - www.ibn.si

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Torek
od 6 do 16 °C

Sreda
od 11 do 18 °C

Četrtek
od 12 do 19 °C

Petek
od 12 do 19 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat