| 

Posel in moda

S kislo-bazično metodo do mlajšega videza

S kislo-bazično metodo do mlajšega videza

Če želite »upočasniti« čas, morate uravnovesiti svoje prehranjevalne navade. Prav to je cilj nove kislo-bazične metode, ki je obnorela Združene države Amerike.

Dermatologi, strokovnjaki za prehrano in drugi strokovnjaki, ki se ukvarjajo s staranjem človeškega telesa, svarijo, da se vzrok za prehitro staranje skriva v stresu, ki v našem telesu sproža izločanje kortizola (hormona odgovornega za kisanje telesa) v hitri prehrani, ki je premastna in zlasti v neustreznem kombiniranju živil. Posledice so takšne, da organizem izgublja minerale in se odziva z vse bolj očitnimi simptomi, kot so utrujenost, jutranja zakrnelost, glavoboli, napenjanje po obrokih, trdovratnimi kilogrami, izsušena koža in tudi prezgodnje staranje. Nasprotno pa uravnoteženi pH organizmu omogoča izgubljanje odvečne teže, pomaga preprečevati nekatere bolezni in zavira staranje.

Torej če želite prenoviti svoje telo, morate najprej osvojiti abecedo kislinsko-bazične metode prehranjevanja.
 

Živila tako lahko razdelimo v dve veliki skupini, bazično in kislo. Zavedati pa se moramo, da nima kislost nobene povezave z okusom (na primer: limona je bazično živilo). Idealna kombinacija za uravnoteženi pH je: 70% živil z bazičnim in 30% s kislinskim učinkom. Priporočljivo je torej kislinski učinek, ki ga imajo meso, ribe, žitarice, siri, suho sadje, industrijsko pridelani sladki prigrizki in čokolada, uravnotežiti z bazičnimi živili, kot so zelenjava, sveže sadje, zeleni čaj in zeliščni čaji. Obrok s sirom ali žitaricami (kislinski učinek) moramo tako dopolniti s solato ali za posladek izbrati sadje (bazični učinek). Zrezek (kislinski učinek) pa naj bi na primer postregli s svežim sadjem ali bi za predjed postregli zelenjavno juho (bazični učinek). Limono je dobro dodati vsem omakam, solimo čim manj, olje uporabljamo v majhnih količinah (sončnično in oljčno olje imata nevtralen pH), prav tako maslo (kisli pH), jemo sveža živila (taka, ki so najmanj industrijsko predelana) in pijemo vodo.

Poglejmo si torej nekaj živil po obeh skupinah.

Bazična živila (do najbolj do najmanj bazičnega):

  • rozine
  • špinača
  • zelena
  • korenje
  • krompir
  • kivi
  • paradižnik
  • sadje
  • kava
  • čaj

Kisla živila (od najbolj do najmanj kislega):

  • parmezan
  • kamamber
  • salama
  • skuta
  • piščanec
  • jajca
  • špageti
  • beli riž
  • kruh
  • kokakola
  • jogurt

 

Vir: Elle, November 2008

sorodni članki