| 

Aktualno

Nasveti za dolgo pot z letalom

Nasveti za dolgo pot z letalom

04.12.2008 ob 20:05

Kadar z letalom letimo zelo daleč, kar pomeni, da na letalu preživimo več kot šest, sedem, osem, deset in še več ur brez postanka, je potovanje že samo po sebi zelo utrujajoče. Obenem, če gre za službeno potovanje, smo še nestrpni, kako bomo opravili svoje poslovne opravke, obveznosti oziroma dolžnosti. Poleg vsega – in na kar bi morali biti najbolj pozorni – pa nam lahko dolg polet z letalom povzroči tudi telesne in celo bolezenske preglavice.

Zaradi dolgotrajnega sedenja na letalu, ki je običajno zelo neudobno in utesnjeno (razen seveda, če si ne privoščite prvega ali poslovnega razreda) lahko zbolimo za globinsko vensko trombozo. Pri globinski venski trombozi prihaja do nastajanja krvnih strdkov v globokih venah. Še ena precej neprijetna posledica letenja, ki lahko prizadene naš organizem, pa je pljučna embolija. Angleški letalski zdravstveni inštitut ocenjuje, da vsako leto za eno izmed omenjenih bolezni zboli približno 30.000 potnikov.

Da bi ublažili ali celo preprečili nastanek takšnih in podobnih bolezenskih stanj, ki so lahko tudi posledica dolgih potovanj z letalom, vam v nadaljevanju podajamo nekaj praktičnih napotkov:

  • Na daljših poletih izberite sedež ob prehodu ali ob zasilnem izhodu, kjer je več prostora za noge – morda jih boste lahko celo iztegnili – med poletom boste lahko tudi večkrat nemoteno vstali in se malce sprehodili po letalu.
  • Vedno oblecite udobna, bolj ohlapna oblačila – priporočljive pa so tudi kompresijske nogavice.
  • Med poletom popijte čim. več vode – izogibajte se alkoholnim pijačam.
  • Dva ali tri dni pred poletom in še kakšen dan po njem enkrat na dan vzemite aspirin, ki tveganje za nastanek tromboze zmanjša za dobro tretjino.

Vir: Elle, November 2008

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Torek
od 6 do 16 °C

Sreda
od 11 do 18 °C

Četrtek
od 12 do 19 °C

Petek
od 12 do 19 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat