| 

Uporabne informacije

Analiza zahtev delovnega mesta

Analiza zahtev delovnega mesta

04.12.2008 ob 11:50

Ali znate opredeliti zahteve za ponujeno delovno mesto? Kateri so njeni ključni elementi?

Ker so torej opisi delovnih mest v večini podjetij sami sebi namen, tudi ne preseneča dejstvo, da med opisom dela računovodje in izvršnega direktorja za področje informacijske tehnologije, ne najdemo kakšnih bistvenih razlik. Analiza zahtev delovnega mesta naj bi torej vsebovala vsaj naslednje ključne elemente:

  1. Vsebina dela
  2. Potrebne kvalifikacije
  3. Sposobnosti
  4. Osebnostne lastnosti


ad 1) Določiti moramo, za kaj natančno bo zadolžen in konkretno odgovoren. Katere so njegove specifične naloge in zadolžitve! Opredelimo tudi delež časa (v %), ki ga posamezna naloga, zadolžitev ali aktivnost zavzema v celotnem delovnem času.

ad 2) Med potrebne kvalifikacije sodijo zahtevana izobrazba, zahtevane predhodne delovne izkušnje, strokovna znanja, znanje tujih jezikov, računalniška znanja in daljše oblike usposabljanja. Opredelitev le-teh naj bio čimbolj konkretno in natančno zastavljena.

ad 3) Tukaj določimo, katere sposobnosti mora kandidat imeti in katere veščine mora obvladati, da bo lahko uspešno opravljal delo: numerične, mehanične in besedne sposobnosti, koncentracija in reševanje problemov.

ad 4) Tukaj določimo, katere in kako pomembne so posamezne lastnosti za učinkovito soočanje s situacijami, ljudmi in zahtevami dela na delovnem mestu. Med osebnostne lastnosti ponavadi štejemo odprtost do drugih, stresna odpornost/stabilnost, samozaupanje, vztrajnost, vestnost, taktnost, spretnost v odnosih, občutek za timsko delo...

Takšna analiza zahtev delovnega mesta nam predstavlja osnovo za sistematično načrtovanje selekcijskega postopka. Na podlagi informacij iz analize delovnega mesta, lahko bolj učinkovito oblikujemo objavo prostih delovnih mest, pripravimo kriterije za ocenjevanje, ter strukturiramo selekcijski razgovor.

Ker imamo za ista delovna mesta vedno iste analize, so nadaljni postopki bistveno bolj poenoteni, sam postopek izbire kandidatov pa je precej bolj zanesljiv, saj za vse kandidate uporabljamo enaka izhodišča ocenjevanja.

Vir: Verlag Dashöfer, založba, d.o.o. - Priročnik Direktor – ZEN vodenja

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Četrtek
od 9 do 22 °C

Petek
od 9 do 18 °C

Sobota
od 8 do 18 °C

Nedelja
od 9 do 20 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat