| 

Uporabne informacije

Zaposlitev s krajšim delovnim časom

Zaposlitev s krajšim delovnim časom

21.11.2011 ob 11:50

Krajši delovni čas je čas, ki je krajši od polnega delovnega časa (8 ur). Zakon o delovnih razmerjih ne predvideva minimuma, koliko ur moramo delati na teden. Torej lahko delamo pri delodajalcu tudi 2 uri, ali npr. 4 ure pri enem in 4 ure pri drugem delodajalcu.

 

Zaposlitev s krajšim delovnim časom se lahko sklene, če sta zanjo zainteresirana tako delavec kot delodajalec.

Katere pravice ima delavec, ki sklene pogodbo s krajšim delovnim časom?

Delavec, ki sklene pogodbo o zaposlitvi za krajši delovni čas ima enake pogodbene in druge pravice in obveznosti iz delovnega razmerja kot delavec, ki dela polni delovni čas. Uveljavlja jih sorazmerno času, za katerega je sklenil delovno razmerje.

Tako ima delavec pravico do letnega dopusta v minimalnem trajanju 4 tedne. Ima pravico do regresa za letni dopust, sorazmerno delovnemu času, za katerega je sklenil pogodbo o zaposlitvi. Ima pravico do povračila stroškov prevoza na in iz dela in pravico do sorazmernega plačila prehrane na delovnem mestu.

Posebnosti za delavce, ki delajo s krajšim delovnim časom po drugih predpisih

Delavci, ki delajo s krajšim delovnim časom v skladu s predpisi o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, predpisi o zdravstvenem zavarovanju ali predpisi o starševskem dopustu, imajo pravico do socialnega zavarovanja, enako kot če bi delali polni delovni čas. Tak delavec ima tudi pravico do plačila za delo po dejanski delovni obveznosti ter druge pravice in obveznosti iz delovnega razmerja kot delavec, ki dela polni delovni čas.

Pravica do odmora med delovnim časom

Delavec, ki dela krajši delovni čas, vendar najmanj 4 ure na dan, ima pravico do odmora med dnevnim delovnim časom v sorazmerju s časom prebitim na delu. Odmor se lahko določi šele po prvi uri dela in najkasneje eno uro pred koncem delovnega časa. Čas odmora se všteva v delovni čas.

Delodajalec ne sme delavcu naložiti dela prek dogovorjenega delovnega časa, razen v primeru naravnih in drugih nesreč.

Pogodba o zaposlitvi za krajši delovni čas z več delodajalci

Delavec lahko sklene pogodbo o zaposlitvi za krajši delovni čas tudi z več delodajalci in tako doseže polni delovni čas. Z delodajalci se mora tak delavec sporazumeti o delovnem času, o načinu izrabe letnega dopusta in o drugih odsotnostih z dela. Vse te dogovore morata delavec in delodajalec zapisati v pogodbi o zaposlitvi s krajšim delovnim časom.

Vir: Verlag Dashöfer, založba, d.o.o. - Data d.o.o.

sorodni članki


Komentarji: 1 

Dodajte komentar


delavec | 19.11.2014 ob 11:13
Pozdravljeni. Opazila sem, da je članek bil objavljen leta 2011. Zanima me ali še veljajo ti podatki? Kakšni so pogoji še iz strani delodajalca oz.kakšne stroške lahko pričakuje, če delavca zaposli za 10 ur na teden?
Hvala za odgovor in lep pozdrav,

delavec
Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat