| 

Aktualno

Veliko zanimanje za samozaposlitev

Veliko zanimanje za samozaposlitev

02.12.2008 ob 07:57

Največkrat se ljudje samozaposlijo v trgovini, poslovnih in osebnih storitvah, gradbeništvu in gostinstvu

Opisujemo pogoje, ki jih morajo izpolnjevati brezposelni in osebe v postopku izgubljanja zaposlitve, ki se želijo samozaposliti in za to prejeti državno subvencijo.

Po besedah Ane Marije Ljubec iz službe za programe zaposlovanja zavoda za zaposlovanje je prvi pogoj, da se oseba udeleži delavnice Priprava na samozaposlitev. Drugi pogoj je podpisan zaposlitveni načrt in predlog o vključitvi v aktivnost subvencije za samozaposlitev. Tretji pogoj je, da se oseba samozaposli za polni delovni čas. Invalidi se lahko samozaposlijo za krajši delovni čas v skladu z izdano odločbo o invalidnosti.

Za kmeta in ribiča ni subvencije

Največ tri mesece pred samozaposlitvijo mora kandidat za subvencijo ustanoviti podjetje. Za subvencijo ne more zaprositi tisti, ki je samozaposlen v primarni kmetijski proizvodnji, ribištvu in ribogojstvu ali premogovništvu.

V 30 dneh po samozaposlitvi mora oseba oddati vlogo za dodelitev subvencije za samozaposlitve. Naslednji pogoj je, da oseba v zadnjih petih letih ni prejela subvencije za samozaposlitev. Predzadnji pogoj je, da je samozaposlitev na območju Slovenije. Zadnji, pogoj pa je, da oseba ne sme pred tem imeti statusa samozaposlene osebe.

Od trgovine do gradbeništva in gostinstva

Za samozaposlitev je med brezposelnimi veliko zanimanje. Največkrat se samozaposlijo v trgovini, poslovnih in osebnih storitvah, gradbeništvu in gostinstvu, opaža Ana Marija Ljubec.

Predlani so na primer dodelili 2.436 subvencij za samozaposlitev, lani pa le 417. Do konca letošnjega septembra je bilo sklenjenih 389 pogodb o dodelitvi sredstev subvencije za samozaposlitev. Ker so na delavnice za pripravo na samozaposlitev napotili skoraj 2.500 ljudi, Ana Marija Ljubec pričakuje, da bodo do konca leta še povečali število sklenjenih pogodb o dodelitvi subvencije.

Pretrga se do 30 odstotkov samozaposlitev

Ob pretrganju samozaposlitve mora prejemnik vrniti znesek subvencije. Med pogostejšimi razlogi za to pretrganje so spremenjene razmere na trgu, ki onemogočajo normalno poslovanje, še pravi Ana Marija Ljubec.
 

Vir: n a t e k o č e m . s i, informacijski priročnik za podporo razvoja podjetnosti in ustvarjalnosti mladih, številka 11, november 2008, Finance, 4.11.2008, www.finance.si, Avtor: Petra Šubic
 

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sobota
od 12 do 25 °C

Nedelja
od 14 do 25 °C

Ponedeljek
od 15 do 19 °C

Torek
od 15 do 22 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat