| 

Aktualno

Za samozaposlitev 4.500 evrov

Za samozaposlitev 4.500 evrov

01.12.2008 ob 09:25

Brezposelne osebe, ki se samozaposlijo, prejmejo iz državnega proračuna in evropskega socialnega sklada subvencijo

 

Brezposelne osebe, ki se samozaposlijo, prejmejo iz državnega proračuna in evropskega socialnega sklada subvencijo v enkratnem znesku v vrednosti 4.500 evrov.

In kakšni so pogoji za takšno subvencijo? Na ministrstvu za delo, družine in socialne zadeve pojasnjujejo, da postopek samozaposlitve osebe začne zavod za zaposlovanje. Na podlagi izdelanega zaposlitvenega načrta je oseba napotena v delavnico "Priprava na samozaposlitev", kjer se seznani s podjetništvom, poslovno idejo, načrtom, s potrebnim znanjem prava, raziskavo trga in trženja, osnovami knjigovodstva in računovodstva in možnostmi uporabe instrumentov podpornega podjetniškega okolja.

Delavnice se sofinancirajo iz državnega proračuna, izvajalec dvodnevnih (16-urnih) delavnic pa so Obrtno-podjetniške zbornice. V drugi fazi oseba prejme subvencijo za samozaposlitev.

Zdržati vsaj dve leti

Kaj če prejemniku subvencije podjetništvo spodleti? Prejemnik se obveže, da bo samozaposlen najmanj dve leti. Če mu ne uspe, mora vrniti sorazmerni del subvencije ob upoštevanju dolžine samozaposlitve. Nenamenska poraba sredstev in neizpolnjevanje pogodbenih obveznosti sta opredeljena v pogodbi o dodelitvi subvencije o samozaposlitvi. Neuspešen podjetnik se lahko spet prijavi v evidenco brezposelnih oseb na zavodu za zaposlovanje in je upravičen do denarnega nadomestila, seveda če je v času samozaposlitve plačeval prispevke za socialno zavarovanje, razlagajo na ministrstvu.

Uspešno prvo leto

Od januarja do konca septembra letos se je v omenjene delavnice vključilo 1.297 oseb, od tega jih je 389 dobilo subvencijo za samozaposlitev, do konca leta jih naj bi bilo po ocenah ministrstva 700. Delež oseb, ki so se samozaposlile in so ohranile zaposlitev po 12 mesecih, je bilo leta 2004 81,7 odstotka, leta 2005 pa 91,5.

Načrti

Za prihodnje leto ministrstvo načrtuje povečanje obsega sredstev za spodbujanje samozaposlovanja in tudi višino subvencije za samozaposlitev. Od leta 2010 pa načrtujejo spodbujanje samozaposlovanja kot posamezne projekte: vsak projekt bo vključeval tri faze (pripravo na samozaposlitev, subvencijo za samozaposlitev in svetovanje podjetnikom, torej poslovnim subjektom, ki so jih ustanovile brezposelne osebe).

Načrtuje se tudi priprava inovativnih programov spodbujanja samozaposlovanja, ki bodo sofinancirani iz evropskega socialnega sklada nove finančne perspektive 2007-2013.
 

Vir: n a t e k o č e m . s i, informacijski priročnik za podporo razvoja podjetnosti in ustvarjalnosti mladih, številka 11, november 2008 - Finance, 4.11.2008, www.finance.si, Avtor: Stane Petavs

sorodni članki


Komentarji: 2 

Dodajte komentar


ata | 23.01.2009 ob 12:35
kdo pa dons še kej vrača:)
Me zanima | 22.01.2009 ob 17:48
Je ta denar potrebno vrniti, ali ne?
Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Petek
od 14 do 20 °C

Sobota
od 12 do 24 °C

Nedelja
od 13 do 24 °C

Ponedeljek
od 14 do 20 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat