| 

Aktualno

V Sloveniji več brezposelnih, a tudi več aktivnih

V Sloveniji več brezposelnih, a tudi več aktivnih

29.11.2008 ob 08:58

Stopnja brezposelnosti je v 3. četrtletju 2008 znašala 4,1 % (3,9 % za moške in 4,4 % za ženske), v predhodnem četrtletju pa 4,2 % (3,5 % za moške in 4,9 % za ženske).

Število delovno aktivnih prebivalcev višje
V tretjem četrtletju 2008 je bilo v Sloveniji 1.023 tisoč delovno aktivnih prebivalcev, to je za 33 tisoč oz. za 3 % več kot v preteklem četrtletju; njihovo število se je najopazneje zvišalo med osebami, ki so delale preko študentskih servisov (kar je razumljivo, saj je tretje četrtletje čas počitnic).
Razporeditev delovno aktivnih prebivalcev po dejavnostih se med četrtletji bistveno ne spreminja in tudi v letošnjem tretjem četrtletju je bila dobra četrtina vseh delovno aktivnih prebivalcev zaposlena v predelovalnih dejavnostih; skoraj 13 % pa jih je bilo zaposlenih v dejavnosti trgovina in popravila motornih vozil.

 

Število brezposelnih oseb višje
V tretjem četrtletju 2008 se je število brezposelnih oseb nekoliko povečalo (skoraj za tisoč oseb) in sicer jih je bilo 44 tisoč, to je za dobra 2 % več kot v drugem četrtletju 2008. Skoraj sedem od desetih brezposelnih oseb je prebivalo v Vzhodni Sloveniji; stopnja brezposelnosti v tem delu države je tako znašala 5,0 %; v Zahodni Sloveniji pa je bila 3,0-odstotna.
Kot običajno je bila stopnja brezposelnosti najvišja med mladimi, to je med osebami, starimi od 15 do 24 let; znašala je 9,5 % ali za 0,2 odstotne točke več kot v prejšnjem četrtletju.

Število neaktivnih prebivalcev nižje
V primerjavi s predhodnim četrtletjem se je v 3. četrtletju 2008 število neaktivnih prebivalcev zmanjšalo, in to za 21 tisoč oseb ali za 3 %. Neaktivno prebivalstvo so v glavnem predstavljale ženske, saj jih je bilo v 3. trimesečju letošnjega leta 405 tisoč (torej je bilo med desetimi neaktivnimi osebami skoraj šest žensk).

Vir: Statistični urad RS

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sobota
od 12 do 25 °C

Nedelja
od 14 do 25 °C

Ponedeljek
od 15 do 19 °C

Torek
od 15 do 22 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat