| 

Postal sem podjetnik

Bi zavrnili ponujeno napredovanje? In kako?

Bi zavrnili ponujeno napredovanje? In kako?

28.11.2008 ob 11:25

Šef vas pokliče v svojo pisarno. Na dolgi in mučni poti od vaše do njegove/njene pisarne se vam po glavi podijo razno razne misli: Kaj sem naredil-a narobe? Sem zamudil-a kakšen rok izvedbe? Sem prevečkrat zamudil-a v službo? Ali so me zasačili, ko sem domov vzel-a tisti stari spenjač, ki ga itak nihče ni več uporabljal? Skratka vprašanj ni ne konca ne kraja!

In ko končno vstopite v šefovo pisarno, vas tam čaka presenečenje. Ponuja vam napredovanje. Za začetek doživite šok. Nato imate mešane občutke, sledi navdušenje, ponos ... ki nato mine in spet imate mešane občutke. "Naj sprejmem ponujeno napredovanje? Kaj pravzaprav to pomeni zame? In če si ga ne želim, kako naj napredovanje zavrnem!?" Če se vaša odločitev bolj nagiba k slednjemu - torej, da bi napredovanje raje zavrnili kot sprejeli - vam v nadaljevanju dajemo nekaj namigov, kako napredovanje zavrniti v profesionalnem stilu.

Pretehtajte prednosti in slabosti
Ko se odločite, da si zares želite odkloniti ponujeno priložnost, najprej sami sebi postavite nekaj vprašanj. Ne reagirajte prenaglo! Na podlagi odgovorov na vprašanja, si beležite pluse (prednosti) in minuse (slabosti) ponujenega napredovanja. Tako boste zase sklenili trdno odločitev, obenem pa lahko svojemu šefu podate jasne in tehtne razloge, zakaj ponujeno delovno mesto zavračate.

  • Kakšen je vaš razlog za odklonitev? Vaša odločitev naj temelji na dejstvu, da se v novi "poziciji" ne vidite ali da se ne čutite sposobne za novo delo. Nikakor pa se ne osredotočite na težave z novim delovnim okoljem ali novim delovnim kolektivom. Zlasti, ko podajate razloge za zavrnitev svojemu šefu, se osredotočite na razloge vezane na samo delo in ne na ljudi, s katerimi bi morali sodelovati na novem delovnem mestu.
  • Kaj si bo šef mislil o vaši odločitvi? To je pomembno dejstvo. Zavrnitev napredovanja je lahko zelo tvegana odločitev. Zato "potipajte", kaj si šef misli o vaši ideji, da napredovanja ne bi sprejeli. V kolikor vam napredovanje ne pomeni dovolj, da bi vse ostalo pustili za seboj, mu to tudi odkrito povejte. Morda tovrstno napredovanje enostavno ni tisto, kar si želite doseči na svoji karierni poti. Vsi vaši pomisleki morajo biti argumentirani. Če niste človek hipnih odločitev, si raje vzemite nekaj časa - par ur, tudi kakšen dan ali dva - in šele nato odgovorite svojemu šefu.
  • Kaj vse bom izgubil-a? Bodisi z zavrnitvijo bodisi če sprejmete! Daljši ali krajši delovni čas, večja ali ista plača za več odgovornosti, druga lokacija, bom delal-a tudi popoldne in ponoči, ali za višje delovno mesto potrebujem novo poslovno garderobo, koliko dodatnega denarja potrebujem za to ... itd.

Recite "ne"
Nikakor pa ne oklevajte in se na koncu celo vdate, če niste prepričani v svoje razloge. Pa naj bodo pozitivni ali negativni. Takšne ponudbe ne pridejo vsak dan. Pa tudi takšnih odločitev ne sprejemate vsak dan. Zato se zavedajte svoje pravice reči "ne, hvala"! Razložite zakaj ste popolnoma zadovoljni s svojim trenutnim položajem in ne odstopajte od svoje odločitve. Konec koncev je zavrnitev tisto, kar si vi želite. In če svojih želja ne izpolnite, pride do slabe volje in na koncu tudi samega dela ne boste opravljali z veseljem, vnemo in učinkovitostjo, ki bi jo od vas pričakovali.

Premik na drugo delovno mesto ali napredovanje
Morda pa sploh ne gre za napredovanje. Pač pa za drugo delovno mesto, kjer vas - vaše znanje, sposobnosti in izkušnje - podjetje potrebuje. Tudi v tem primeru zavrnitev ponujenega delovnega mesta predstavlja tveganje, morda še toliko večje, saj vas vodstvo potrebuje na tem delovnem mestu. Ko se znajdete v takšni poziciji in se še vedno nagibate k zavrnitvi ponujenega delovnega mesta (saj je bilo več minusov kot plusov v fazi tehtanja prednosti oz. slabosti novega delovnega mesta), izterjajte bonitete, spremembe, dopolnitev pogojev, ki vam jih ponujajo. Na ta način se bo morda kakšen izmed vaših "minusov" spremenil v "plus" in bo vaša tehtnica odločitve pretehtala v pozitiven odgovor in boste novo delo lažje sprejeli.

Povzeto po Would You Decline a Promotion?, By Anthony Balderrama, CareerBuilder.com writer - www.msn.com

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Četrtek
od -1 do 1 °C

Petek
od -1 do 3 °C

Sobota
od 0 do 3 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat