| 

Uporabne informacije

Pet tipov ljudi, ki jih lahko srečate na novoletni službeni zabavi

Pet tipov ljudi, ki jih lahko srečate na novoletni službeni zabavi

27.11.2008 ob 09:18

Pa je še eno leto naokoli in bliža se tradicionalna novoletna zabava v službi. Kaj boste oblekli - že verjetno veste! Kje se bo letos odvijala zabava - tudi! Torej bo vse tako kot ponavadi, brez presenečenj. Pa vendar lahko na zabavi počnete tudi kaj koristnega za svojo kariero. Recimo vzpostavite stik s sodelavci, s katerimi običajno sploh ne komunicirate, šefa malce povprašate tudi o zasebnem življenju (počakajte le, da spije kakšen kozarček ali dva penine) itd. Zato vam v nadaljevanju predstavljamo pet različnih tipov ljudi, to je sodelavcev, na katere lahko naletite na vaši novoletni zabavi in nasvet, kako na njih pustiti kar se da dober vtis (seveda če si tega želite!).

Vedno zaposleni manager
Končno se vam je ponudila priložnost, da spregovorite nekaj kratkih stavkov s svojim vedno preveč zaposlenim šefom. Zato jo izkoristite za lahkoten klepet o bližajočih počitnicah. Vprašajte ga/jo ali se odpravlja na krajši/daljši oddih, morda smučat, morda v tople kraje. Nikakor pa ne izkoristite tega kratkega in dragocenega časa za razno razne prošnje vezane na službo (kot so povišanje plače, izraz nezadovoljstva z delovno klimo ipd.). Nasploh pa ne čvekajte tja v en dan , ne vodite monologa in bodite kratki ter jedrnati. Pustite prostor tudi ostalim sodelavcem, da se približajo "ogroženi" vrsti.

Klepetulja
Ki kar ne neha in ne neha govoriti. Enostavno se je/ga ne morete otresti. In ko se vam končno nasmehne priložnost, da bi pobegnili, mora vaš klepetavi sogovornik le zajeti sapo, da bo lahko pričel pripovedovati svojo novo zgodbo o počitnicah izpred petih let. Preden naveličani zapustite sceno pomislite, da gre pri takšnih ljudeh preprosto za pomanjkanje druženja, da nimajo dovolj prijateljev, s katerimi bi se pogovarjali. Rešitev je sledeča. Malce se ozrite naokoli po prostoru in če opazite kakšnega izmed svojih sodelavcev, ki malce zdolgočaseno stoji v kotu, mu pomahajte in naj se vam pridruži pri pogovoru. Tako storite še z nekaj sodelavci in na koncu bo družba okoli klepetulje dovolj velika, da se boste lahko prijazno in dokaj neopaženo izmuznili iz pogovora.

Izgubljenec
Če opazite nekoga, ki ga vidite na zabavi prvič in deluje precej izgubljeno ter osamljeno, stopite do njega/nje in se predstavite. Morda gre za novega zaposlenega, morda za neko poslovno stranko, ki se je po naključju znašla na vaši zabavi in ji je zaradi tega malce nelagodno. Zato bodite dober gostitelj, storite prijazno dejanje, razkažite mu/ji podjetje, predstavite še ostale sodelavce ... Prijazna gesta se vam bo nekoč zagotovo obrestovala.

Nasprotnik - konkurent
Gre za sodelavca, ki vam bodisi meče polena pod noge bodisi krade ideje, ali vam je celo direktno pred nosom "sunil" napredovanje. Pa vseeno - pametnejši zmaga - zato v duhu prihajajočih božično novoletnih počitnic sklenita premirje in se skupaj zabavajta. Če ne gre - mu/ji vsaj poklonite kakšen kompliment in voščite vesele praznike ter pokažite, da ste plemenitejši od njega/nje.

Zakonec ali partner vaše sodelavke/sodelavca
Če se slučajno na vaši službeni novoletni zabavi znajde kakšen zakonec ali partner vašega sodelavca/sodelavke, se najprej postavite v njegovo/njeno kožo. Si predstavljate, kako mučno mora biti njemu/njej dogajanje na zabavi? Večinoma nikogar ne pozna, niti ne ve o čem se glavnina pogovarja, niti ga/jo ne zanima tema pogovorov ... skratka obupno doživetje. Zato stopite do njega/nje, se predstavite, in načnite zelo vsakdanje teme kot so vreme, dopust, hobiji ... Nikakor pa se ne prepustite opravljanju ostalih sodelavcev, saj se vam lahko besede hitro vrnejo kot bumerang, pa čeprav oseba ni zaposlena v vašem podjetju.

Na koncu lahko rečemo, da je vredno malce razmisleka o obnašanju na novoletni zabavi, kajti gre le za časovno prelomnico - jutri vas čaka nov službeni dan. Zato to ni čas za "razčiščevanje" lansko letnih zamer in biti v pričakovanju, da bo jutri itak vse drugače!

Povzeto po The Five People You Meet at the Holiday Party, By Robert Half International - www.msn.com

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Torek
od 11 do 25 °C

Sreda
od 12 do 25 °C

Četrtek
od 14 do 21 °C

Petek
od 14 do 19 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat