| 

Aktualno

Kako do boljše gospodarnosti in likvidnosti

Kako do boljše gospodarnosti in likvidnosti

03.12.2008 ob 12:45

Najprej se moramo prepričati, ali je naša dejavnost sploh dobičkonosna. Slabša plačilna sposobnost je lahko tudi posledica slabših poslovnih rezultatov oziroma celo izgube, medtem ko smo prepričani, da so vzroki naših težav samo v predolgih plačilnih rokih naših kupcev. Kako torej do boljše likvidnosti?

1. Del težav se pogosto skriva v velikih zalogah. V zalogah je vezan denar, in če se te obračajo prepočasi, nam denarja zmanjkuje za poravnavanje obveznosti. Problematične so tako zaloge repromateriala kot tudi končnih izdelkov, ki jih ne prodamo dovolj hitro. Pri materialu je treba opozoriti še, da nas dobavitelji lahko premamijo z ugodnimi cenami, če kupimo večje količine. Vendar pozor! Če nimamo jasne predstave, kako hitro bomo te zaloge spravili v denar, si lahko s takimi ugodnimi nakupi povzročimo veliko težav. Čas od trenutka, ko material pride v obratovalnico, pa do trenutka, ko jo zapusti, je treba čim bolj skrajšati.

2. Mala podjetja zaradi obilice dela in pomanjkanja kadrov pogosto posvečajo premalo časa izterjavi dolgov. Mnogi kupci danes ne plačajo, dokler jih ne pokličete. Tudi kompenzacij nekateri sploh ne uporabljajo. Po drugi strani je moč likvidnost izboljšati tudi tako, da kupcu ponudimo dodaten popust, če bi nam plačal takoj. Stvar pogajanj s kupcem je, kako dolg plačilni rok mu bomo odobrili, velja pa pravilo, da pri tem ne smemo biti preveč radodarni.

3. Pred nedavnim sem slišal stališče izkušenega podjetnika, ki je menil, da so plačilni roki, ki nam jih ponujajo dobavitelji, "ena sama potuha, saj je enkrat treba račun vendarle plačati". Njegovo mnenje je vsekakor zmotno. Če smo prej govorili o skrajšanju plačilnih rokov kupcev, je treba naše plačilne roke dobaviteljem čim bolj podaljšati. Vprašati za daljši plačilni rok ni sramota, temveč je v sodobnem poslovnem svetu nekaj najbolj običajnega.

V skrb za svojo likvidnost nas torej ne silijo samo dobri poslovni običaji, temveč tudi zakonodaja. Delno smo torej za slabo likvidnost krivi vedno sami. Če ugotovimo, da stalnih obratnih sredstev nimamo pokritih z dolgoročnimi viri (to nam lahko pomaga izračunati vsak sposoben računovodja), jih moramo nemudoma priskrbeti, bodisi iz lastnih virov ali z dolgoročnim kreditom, veliko pa lahko naredimo tudi z boljšim gospodarjenjem: hitrejšim obračanjem zalog, skrajševanjem plačilnih rokov kupcev in podaljševanjem plačilnih rokov dobaviteljem. Seveda so vsi ti elementi še kako odvisni od tržnih razmer, nekaj pa se na tem področju vendarle da vedno postoriti. Zakon o finančnem poslovanju podjetij ne pozna opravičil. Tudi če so podjetniku še toliko dolžni, je na koncu sam odgovoren, da uredi finančni položaj svojega podjetja.

Vir: Podjetnik, www.podjetnik.si

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Petek
od 14 do 20 °C

Sobota
od 12 do 24 °C

Nedelja
od 13 do 24 °C

Ponedeljek
od 14 do 20 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat