| 

Postal sem podjetnik

Izbira timskega delavca

Izbira timskega delavca

05.03.2008 ob 10:36

Timsko delo predstavlja delo ljudi v skupini, kjer naj bi bili vsi sodelavci tima enakopravni, usmerjeni v iste cilje, pripravljeni sodelovati in se prilagajati potrebam projekta, znotraj katerega so konkretno poznane in neposredno dodeljene naloge oziroma zadolžitve. Ker je timsko delo dokaj kompleksen način oziroma proces dela, je izbira dobrega tima ključnega pomena, da se bo timsko delo izkazalo za uspešno in predvsem učinkovitejše od individualne razdelitve dela. Dober tim sestavlja skupina ljudi, posameznikov, ki morajo biti med seboj kompatibilni oziroma združljivi z več vidikov in področij. Sestavljanje tima oziroma delovne skupine se torej začne pri posamezniku. In kako izbrati dobrega timskega delavca? Izbiramo lahko med že zaposlenimi delavci ali pa iščemo popolnoma nove sodelavce? V nadaljevanju so v pomoč za lažjo izbiro kandidata našteta nekatera vprašanja, ki jih lahko uporabite na razgovoru, ko formirate novo delovno skupino.


Z naštetimi vprašanji boste ocenili delovne sposobnosti kandidata za delo v timu:

  • Naštejete primer uspešno izvedenega projekta, v katerem ste sodelovali tudi sami! Kakšne so bile vaše naloge oziroma zadolžitve v timu? Zakaj je bil po vašem mnenju projekt uspešno izveden?
  • Opišite dve delovni izkušnji ali situaciji, v katerih ste se znašali pri svojem minulem delu, in ste bili prepričani, da je bila najboljša rešitev le-teh timsko delo? Kakšni so bili rezultati?
  • Kateri dejavniki in metode sodelovanja so pomembni za uspešno delovanje tima?
  • Opišite primer sodelovanja dveh timov ali delovnih skupin, kjer ste sodelovali tudi sami, za dosego skupnega cilja in izvršitve projekta?
  • Ste bili kdaj član delovne skupine, ki zadane naloge ni uspešno končala? Kateri so bili po vaši oceni razlogi za neuspeh?

Iz razgovora želite oceniti kandidatove sposobnosti dela in komunikacije v skupini, sposobnosti reševanja problemov in kriznih situacij, zmožnost analiziranja in usklajevanja potreb po interakciji različnih dejavnosti znotraj projekta. Spoznali boste ali kandidat ceni in verjame v timsko delo, kaj je po njegovem mnenju razlog za uspeh oziroma za neuspeh timskega dela, in končno tudi ali si želi in je sposoben biti dober vodja delovne skupine!

Urška Č.

Vir: http://www.humanresource.about.com

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Četrtek
od 13 do 23 °C

Petek
od 15 do 20 °C

Sobota
od 10 do 14 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat