| 

Posel in moda

Naučite se ločiti službo od doma!

Naučite se ločiti službo od doma!

Ste med tistimi, ki znajo uspešno preklopiti med službo in domom, ali se s službenimi nalogami ukvarjate tudi doma? Tega, kako uspešno ločiti službo od zasebnega življenja, se lahko tudi naučite.

Čudežna vrata
Naj gre za službena vrata ali vrata, skozi katera vstopate v svoj dom, izkoristite njihovo simbolno funkcijo. Določite, katera vam bodo predstavljala mejnik, ko vstopate in izstopate iz enega sveta v drugega. In se potem tega strogo držite. Če ste izbrali vhodna vrata v stanovanje, za seboj ne zaprite le vrat, temveč tudi vse službene skrbi in obveznosti.

Iz glave na papir
Zadnjih 15 minut na delovnem mestu namenite zapisu vseh neopravljenih nalog in nalogic, ki jih boste morali opraviti v prihodnjih dneh. Zakaj bi vse to nosili v glavi in v neprestanem strahu, da ne boste slučajno česa pozabili, če lahko vse prenesete na papir? Takšna dnevna analiza vas ne bo le sprostila, temveč bo ponudila tudi objektiven pregled nad nalogami, ki vas čakajo v naslednjem dnevu.

Zaustavite se
Vsekakor je priporočljivo, da se s partnerjem in prijatelji pogovarjate o službenih stvareh, a to naj ne bo edina in stalna tema vaših pogovorov. Zelo kmalu se vas bodo začeli izogibati, sami pa se kaj hitro lahko ujamete v zanko nenehnega žvečenja službenih težav. Če zvečer ne morete zaspati, ker se obremenjujete s službenimi skrbmi, ali če o službi razmišljate tudi med opravljanjem gospodinjskih opravil, je čas, da se ustavite. Ne zanemarite opozoril, ki vam kažejo, da je služba preveč posegla v vaše zasebno življenje.

Pobeg
Nenehno ukvarjanje s službenimi skrbmi je lahko tudi dober pobeg od resničnih težav v zasebnem življenju. Če ste opazili, da vam služba krade osebno življenje, se vprašajte, od česa v resnici nezavedno bežite. Včasih se je lažje vreči v delo ali kariero, kot pa se spoprijeti z nerešenimi težavami iz otroštva ali s krizo v zakonu oziroma družini. Toda na dolgi rok to vsekakor ni rešitev, zato pogumno poglejte resnici v oči!

Ne prezrite alarmov
Če pri sebi lahko ugotovite kateregakoli od naslednjih znakov, služba preveč posega v vaše zasebno življenje:

  • Pogovori. S partnerjem se razen o najnujnejših družinskih opravkih večino časa pogovarjata o službi.
  • Opravila. Medtem ko opravljate rutinska opravila, iščete rešitve za službene naloge.
  • Vrednote. Partner, družina in prijatelji vam očitajo, da vam služba pomeni več od njihove družbe.
  • Spanec. Zvečer težko zaspite, ker nikakor ne morete odgnati službenih težav.
  • Krivda. Ko imate prost dan ali ste na bolniškem dopustu, vas preganja nerazložljiv občutek krivde in se počutite prazne.

Vir: Verlag Dashöfer, založba, d.o.o. - povzeto po www.zurnal.si

sorodni članki