| 

Aktualno

Z novelama zakonov proti finančni krizi

Z novelama zakonov proti finančni krizi

23.11.2008 ob 08:50

Sprejeti sta noveli o bančništvu in javnih financah, s katerima se bo država bojevala proti finančni krizi.

Zaradi svetovne finančne krize so namreč začasno predlagali dodatno zadolževanje in izdajanje poroštev države. V poslanskih skupinah so predlogu večinoma izrekali podporo, čeprav so vložili kar nekaj dopolnil.

Potem ko je odbor DZ-ja za finance in monetarno politiko v ponedeljek odločil, da bodo določbe novele zakona veljale do konca leta 2010, je skupina poslancev s prvopodpisanim Francem Križaničem (SD) med razpravo predlagala, da se tako podaljšanemu obdobju veljavnosti prilagodi tudi skupno višino zneska glavnic, do katerega lahko država izda poroštva. Država bo tako lahko bankam lahko izdala poroštva do skupne višine 12 milijard evrov glavnic in ne le osem milijard evrov.

DZ tudi o vladi in poslancih

DZ je opravil še razpravo o spremembah zakona o vladi, po katerem bi seznam ministrov razširili še z ministrom za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu. Poslanke in poslanci so na prvi izredni seji razpravljali tudi o spremembah zakona o poslancih, s katerim bi se seznam funkcionarjev, ki jim miruje mesto poslanca, razširil še na generalnega sekretarja vlade.

Predlog sprememb zakona o vladi so predložili poslanci SD-ja, Zaresa, DeSUS-a in LDS-a, sprememba pa je, kot so povedali, posledica leta 2006 sprejetega zakona o odnosih države s Slovenci zunaj njenih meja. Ta je namreč določil, da je Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu centralni organ državne uprave za področje odnosov med Slovenijo in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med Slovenijo in Slovenci po svetu, vodi pa ga minister brez listnice.

Predlagana sprememba glede na to določa, da ima vlada poleg drugih ministrstev tudi ministra brez listnice za področje odnosov med RS-om in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med RS-om in Slovenci po svetu.

Vir: Verlag Dashöfer, založba, d.o.o. - Povzeto po www.rtvslo.si

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 12 do 25 °C

Četrtek
od 15 do 22 °C

Petek
od 15 do 20 °C

Sobota
od 10 do 22 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat