| 

Postal sem podjetnik

Ste najstarejši delavec v delovnem kolektivu?

Ste najstarejši delavec v delovnem kolektivu?

21.11.2008 ob 09:10

Nasveti za uspešno delo z mladimi sodelavci

Ste nenadoma opazili, da ste "postali" najstarejši delavec/delavka v vašem podjetju. Da nihče v celem delovnem kolektivu niti približno nima toliko let kot vi? Celo vaš šef je 20 let mlajši od vas! Če dobro premislite, bi mu/ji lahko bili mati/oče! Misel je lahko kar zastrašujoča. Kajti navade, običaji, vedenje, veščine in vrline dveh zelo različnih generacij se lahko precej razhajajo. In morda lahko zaradi različnega mišljenja prihaja tudi do konfliktov. Kako preprečiti takšne in podobne nevšečnosti, če ste vi tisti izstopajoči člen? Kako se čim bolj infiltrirati med mladino?

Kakšna je prva ovira, na katero največkrat naletijo starejši delavci do svojih mlajših kolegov, po možnosti še v nadrejenem položaju? Samozavest! Kajti samozavest vam težko dopušča, da se morate zagovarjati ali celo opravičevati svojemu šefu/šefinji, ki bi po letih lahko bil pravzaprav vaš sin/hči!

V nadaljevanju vam podajamo nekaj napotkov, kako si olajšati delo v delovnem okolju, kjer prevladuje mlajša generacija. Napotke so pripravili specialisti za delovno psihologijo.

1. Spoznanje, da je prvi faktor, ki vpliva na spoštovanje soljudi, ta, da razumemo in sprejemamo njihov pogled na stvari. Ne glede na to, če se z njimi vedno ne strinjate, je pomembno, da jih razumete in spoštujete njihovo drugačno mnenje.

2. Mlajša generacija ne upošteva "tradicionalnega" delavnika. Zato se morate tudi vi prilagoditi in včasih popoldne ali preko vikenda "stisniti zobe", ko na svojem mobilniku zagledate klic šefa ali šefinje.

3. Ne pustite se spraviti v zadrego. Naj mladi volkovi ne začutijo, da so vas stisnili v kot, saj lahko njihovo vedenje postane precej ošabno, če jim razkrijete svojo zadrego in vas vidijo, da se zaradi njihove bližine znojite!

4. Razširite svoja obzorja! Pri svojih otrocih, nečakih ali mlajših prijateljih se pozanimajte kaj je "in" in kaj je "out". Poskušajte stopati v korak z mlajšimi sodelavci tudi o stvareh kot so na primer, kaj je trenutno modno oblačenje, katera glasba je najbolj popularna, kakšne filme vrtijo v kinu (pa čeprav se sploh ne spomnite več, kdaj ste bili nazadnje v kinu!) itd.

5. Tudi sami poskusite kaj novega! Vpišite se v računalniški tečaj, oblecite moderno vijolično barvo, čeprav je vaša edina barva črna ...

6. Svoje življenjske izkušnje izrabite v lastno korist in z njimi brzdajte svoj temperament, ko se vas "dotakne" vedenje mlajših kolegov. Ohranite hladno glavo in zbrane misli, pa čeprav bi vas ob zadnji izjavi vašega 20 let mlajšega kolega skoraj pobralo bodisi od zadrege bodisi zaradi neumnosti, ki jo je izgovoril.

7. Postanite mentor svojemu mlajšemu kolegu! Bodite sigurni, da je mlajšemu kolegu še bolj nerodno v vaši družbi kot vam v njegovi. Tudi on/ona se trudi razumeti vas in vaše poglede.

8. Dobro poslušajte! Pozorno poslušajte vsako besedo, frazo, stavek, ki jih uporabljajo mlajši kolegi. Če ne razumete kaj so pravzaprav želeli s tem povedati, se pozanimajte naokoli - ali na spletu, ali pri svojih otrocih, nečakih, prijateljih.

9. Druženje z mlajšimi kolegi omejite na druženje z enim posameznikom naenkrat. Tako boste tudi lažje poslušali in sledili pogovoru. Več kot jih je "na kupu" težje boste ostali del pogovora.

10. Bodite poslušen in ubogljiv delavec! Kar je težko reči za mlade ambiciozne začetnike, polne podivjanih hormonov. Zato bodite za zgled mlajšim kolegom in si pridobite spoštovanje svojega mladega šefa/šefinje.

Povzeto po Are You the Oldest Worker On the Team?, Tips to Work Successfully with People Younger than You, By Rachel Zupek, CareerBuilder.com writer - www.msn.com
 

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Torek
od 11 do 25 °C

Sreda
od 12 do 25 °C

Četrtek
od 15 do 19 °C

Petek
od 14 do 19 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat