| 

Poslovne priložnosti

Politična negotovost zavira nadaljnji beloruski gospodarski razvoj

Politična negotovost zavira nadaljnji beloruski gospodarski razvoj

26.11.2008 ob 13:42

Belorusija od leta 2003 beleži zavidljivo gospodarsko rast, v povprečju več kot osemodstotno, s čimer se pobira od padca, ki ga je zabeležila ob in po razpadu Sovjetske zveze. Z rastjo se počasi zvišuje tudi standard prebivalcev, vendar ima država precej "nerazčiščenih političnih tem" z EU, kar pa zavira njeno nadaljnje gospodarsko odpiranje.

Evropska unija belorusko vodstvo, predvsem predsednika Aleksandra Lukašenka, obtožuje nedemokratičnega vodenja, zato je lani državi vzela nekatere trgovinske ugodnosti, ki jih je ta imela pri trgovanju z unijo. Kljub temu pa se je unija letos tej državi z 10,5 milijona prebivalcev odločila znova "podati roko". Če jo bo ta sprejela, pa je odvisno od njenega voditelja Lukašenka, pa tudi od Rusije, ki ima ogromen vpliv na Belorusijo, saj je njena najpomembnejša trgovinski partnerica in politična zaveznica.

Kljub omenjenim političnim težavam pa Belorusija predstavlja zanimiv trg za tuja podjetja, tudi slovenska. Od držav izven nekdanje Sovjetske zveze so v Belorusiji navzoča predvsem nemška, avstrijska in italijanska podjetja, pa tudi podjetja s Poljske in Nizozemske.

Menjava med Slovenijo in Belorusijo je sicer razmeroma skromna, lani je dosegla 57 milijonov dolarjev, od česar je na slovenski izvoz odpadlo več kot 53 milijonov dolarjev. V prvih sedmih mesecih letos je slika precej podobna, saj je od skupne trgovinske menjave v višini 40 milijonov dolarjev 35 milijonov dolarjev odpadlo na slovenski izvoz. Nabor izdelkov pri menjavi je zelo omejen, na izvozni strani prevladujejo zdravila, na uvozni pa različne surovine, zato je priložnosti za menjavo med državama še veliko.

Po ocenah gospodarstvenikov so največje možnosti za sodelovanje med slovenskimi in beloruskimi podjetji poleg farmacevtike na področju kmetijske mehanizacije in kmetijskih pripomočkov, saj je delež kmetijstva v beloruskem gospodarstvu še vedno precejšen, približno 15-odstoten. Slovenska podjetja se lahko na beloruskem trgu preizkusijo tudi z različnimi deli za vozila in traktorje, kemičnimi izdelki, prehrambenimi izdelki, IT rešitvami ..., precej priložnosti pa je tudi na področju turizma. Belorusija ima namreč številne zgodovinske znamenitosti, ki pritegnejo veliko turistov iz Rusije, Nemčije, Poljske, Velike Britanije, medtem ko so slovenski turisti v tej državi redki.

Država, ki je bila v nekdanji Sovjetski zvezi med razvitejšimi, se ponaša tudi z izredno kvalificirano in relativno poceni delovno silo, zato je primerna tudi za investicije. Te v zadnjih letih nekoliko spodbuja tudi beloruska vlada, zato so se nekatera tuja podjetja, sicer v relativno majhnem obsegu, odločila za odprtje obratov v Belorusiji.

Belorusija ima namreč z Rusijo podpisan dogovor o povezovanju, zato so beloruska podjetja oz. tista, ki imajo sedež v Belorusiji, številnih ugodnosti v Rusiji. Med drugim lahko podjetja iz Belorusije, tudi v tuji lasti oz. delni tuji lasti, brez omejitev izvažajo v Rusijo, poleg tega pa država iz Rusije dobiva precej cenejše energente. Prav kupovanje energentov po nižjih cenah od tistih na svetovnem trgu je Belorusiji tudi omogočilo, da v zadnjih letih beleži tako visoko gospodarsko rast.

 

Vir in informacije: www.izvoznookno.si, 30.10.2008, Avtor: Bojan Pivk

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sobota
od 14 do 16 °C

Nedelja
od 11 do 18 °C

Ponedeljek
od 12 do 17 °C

Torek
od 10 do 15 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat