| 

Postal sem podjetnik

Kaj ponuja država podjetnikom

Kaj ponuja država podjetnikom

21.11.2008 ob 11:49

Očitno mora potencialni podjetnik najprej proučiti sistem pomoči države za ustanovitev podjetja. Možnosti je namreč kar veliko.

• Ministrstvo za gospodarstvo (MG) prek Javne agencije za podjetništvo in tuje investicije (JAPTI) ravno izvaja programe podjetniškega usposabljanja za posebno ciljno skupino potencialnih podjetnikov, in sicer mladih in žensk. Kontakt za vključitev je regionalni center za razvoj: info@rcr-zasavje.si.

• JAPTI ponuja tudi vavčersko svetovanje in usposabljanje. Sredstva so zaradi velikega interesa sicer pošla, predvidoma bodo na voljo drugo leto, saj je program sprejet do leta 2013.

• Kar nekaj podjetij je vključenih v univerzitetne, podjetniške inkubatorje ali tehnološke parke, kjer najdejo ustrezno podporo tudi v obliki informiranja in svetovanja. VEM-točke (38 jih je po Sloveniji), vse na enem mestu, ki se ločujejo od e-VEM točk prav po tem, da ima svetovalec s potencialnim podjetnikom osebni stik, so kot nalašč za take začetnike, pravijo na ministrstvu.

• MG namenja inovativnim podjetjem prek Slovenskega podjetniškega sklada tudi sofinanciranje (subvencije) zagona inovativnih in inkubiranih podjetij v subjektih inovativnega okolja. Najboljša podjetja vključuje tudi v Start:up tekmovanje, nacionalno tekmovanje za najboljše podjetje na začetku svoje poti, kar je tudi določena spodbuda za začetnike in tudi tiste, ki šele razmišljajo o svojem podjetju.


Dilema

Sociološki problem

Podjetništvo iz nuje ni kar tako. Potreben je precejšen sociološki razmislek, ali je smiselno motivirati podjetja na "silo" ali predvsem spodbujati podjetništvo iz priložnosti, ki je bolj vitalno in ima več možnosti, tudi dolgoročno, je bolj obstojno.

Vir in informacije: Finance, 4.11.2008, www.finance.si, Avtor: Stane Petavs

 

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Četrtek
od -1 do 1 °C

Petek
od -1 do 3 °C

Sobota
od 0 do 3 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat