| 

Aktualno

Kdo bo podjetnik leta?

Kdo bo podjetnik leta?

17.11.2008 ob 10:56

Kdo bo letošnji, že 18 podjetnik leta, bo znano v sredo, 19. novembra. Posebna komisija je izbirala med letošnjimi nominiranci, ki bodo prejeli priznanje Podjetniški vzor, le eden izmed njih (oziroma podjetniški duo ali trio) pa bo postal podjetnik leta 2008.

Nominiranci so Boštjan Troha, Denis Rožaj, Tibor Klajnšček iz podjetja ZootFly, Andrej Orožen in Jure Knez iz Dewesofta in Kristijan Gajšek iz Skupine Meteorit. Komisija je iskala tiste, ki s svojim izdelkom, storitvijo ali poslovnim modelom pomembno oblikujejo tržno nišo v svetovnem merilu, ki imajo močno blagovno znamko in za katere ocenjujejo, da jih pravi preboj na svetovnem trgu še čaka. Pomembna pa je tudi zgodba, ki jo podjetnik prinaša in ki sporoča, da se tudi v Sloveniji rojevajo velike podjetniške zgodbe.

Še predstavitev nominirancev:

Boštjan Troha, Denis Rožaj, Tibor Klajnšček, ZootFly, d.o.o.
Računalniške igre niso več le igre, temveč močna industrija. Trojica iz ljubljanskega podjetja ZootFly to še kako dobro ve, saj so eden pomembnejših evropskih ponudnikov iger; delajo pod svojo blagovno znamko, pa tudi za pomembnejše svetovne ponudnike. K sodelovanju v 5,7 milijona dolarjev vrednem projektu jih je povabil tudi filmski studio 20th Century Fox. Ekipa ZootFlyja je značilen predstavnik novodobnih podjetnikov, ki jim posel pomeni življenjski slog, ki delajo iz užitka in samo tisto, kar bi počeli tudi, če ne bi imeli podjetja. Ob tem pa akumulirajo ogromno znanja, saj so po mnenju poznavalcev tehnološko najnaprednejše slovensko podjetje z vidika računalniške infrastrukture. Vse to je prepričalo tudi družbo Horizonte, da je vanje vložila 300 tisoč evrov tveganega kapitala.

ZootFly ima 38 redno zaposlenih in ustvari prek dva milijona evrov letnih prihodkov.

Andrej Orožen in Jure Knez, Dewesoft, d.o.o.
Podjetnika iz Trbovelj sta podjetniško zgodbo zgradila na posrečeni in izjemno učinkoviti kombinaciji tehničnega znanja in podjetniškega pristopa. Andrej Orožen skrbi za vodenje podjetja, Jure Knez, sicer doktor strojništva, pa vodi tehnični razvoj, ki navdušuje najzahtevnejše uporabnike po vsem svetu. Tretji steber podjetja pa je avstrijski partner, ki sta ga že ob ustanovitvi povabila v podjetje. Dewesoft tako danes izdeluje programsko opremo in merilne instrumente, ki jih uporabljajo Ferrari, Bosch, ekipe v formuli 1 in večina evropskih proizvajalcev avtomobilov. Ameriška Nasa trenutno vsa svoja vesoljska plovila nadzoruje z Dewesoftovo opremo.

Podjetje ima sicer le 12 zaposlenih, a ima zaradi svojih inovativnih tehnično dovršenih izdelkov z visoko dodano vrednostjo in prepoznavnosti na trgu velik potencial za prihodnjo rast.

Kristijan Gajšek, Skupina Meteorit
Kristijan Gajšek je na pogorišču mariborske težke industrije zgradil skupino podjetij oziroma holding, ki izdeluje jeklene konstrukcije in se ukvarja z gradbeništvom ter transportom. Njegova podjetja izdelajo 10 tisoč ton jeklenih konstrukcij letno, gradijo stanovanjska in turistično-apartmajska naselja, opravljajo zahtevne prevoze v koprski luki ... Dve podjetji ima tudi na Hrvaškem, kjer je s partnerji zgradil 400 turističnih bivalnih enot. Gajškovi cilji so še veliko višji. V Makedoniji je kupil podjetje v stečaju, tako da namerava proizvodnjo jeklenih konstrukcij v dveh letih povečati za štirikrat. Na Hrvaškem pa se prav zdaj pripravlja na gradnjo tisoč stanovanjskih in poslovnih enot v Dalmaciji ter na gradnjo kongresnega hotela v središču Zagreba.

Gajškova podjetja zaposlujejo v Sloveniji 100 delavcev, na Hrvaškem 20 in v Makedoniji 80. Matično podjetje Meteorit je imelo lani 18,6 milijona evrov prihodkov, podjetje na Hrvaškem pa 25 milijonov evrov.


Vir in informacije: Delo FT, 17. november 2008, revija Podjetnik, Avtor:  Primož Kaučič

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sobota
od 16 do 27 °C

Nedelja
od 15 do 30 °C

Ponedeljek
od 17 do 31 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat