| 

Posel in moda

Prehlad ali gripa?

Prehlad ali gripa?

16.11.2008 ob 19:55

Ob obilju darov, ki nam jih vsako jesen znova podari narava, je to čas, ko nas začnejo nadlegovati virusi, ki povzročajo bolečine v grlu, kašelj, ... In potem se sprašujete: ali je to prehlad ali gripa. Pa poglejmo …

Ali je to prehlad?
Prehlad se običajno začne z bolečinami v žrelu. Oteženemu požiranju sledijo drugi znaki prehlada, kot so izcedek iz nosu, kihanje, in kašelj. Lahko vas boli glava, imate povišano telesno temperaturo in se slabo počutite. Prehlad se običajno konča po tednu dni.

Ali je to gripa?
Gripo povzročajo virusi, ki prizadenejo nos, žrelo in pljuča. Navadno jo spremljajo povišana telesna temperatura, mrazenje, suh kašelj, glavobol, bolečine v mišicah in sklepih ter utrujenost.

Kaj lahko naredite sami?
Pri prehladu in gripi morate čim več počivati, piti tople napitke in za krepitev obrambnih sposobnosti organizma zaužiti dovolj vitamina C. Prehlad in gripa se prenašata kapljično (s kašljanjem, kihanjem,…), zato se med okužbo izogibajte množicam ljudi v avtobusu, službi, šoli, …..

Kdaj k zdravniku?
Ko so bolezenski znaki zelo izraziti ( zelo visoka telesna temperatura, težave z dihanjem in požiranjem, kadar so prisotne bolečine v ušesih) in če trajajo več ko 10 dni.

Vir: www.lekarna-lj.si

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat