| 

Posel in moda

Male skrbi - otresite se jih

Male skrbi - otresite se jih

Vsi smo kdaj pa kdaj zaskrbljeni, večinoma pa nas razjedajo malenkostne skrbi, ki bi se jih z lahkoto znebili. Kako se torej otresti tistih malih skrbi, ki so tudi po mnenju vaši prijateljev in družine, nesmiselne in se zaradi njih po nepotrebnem obremenjujete? Čeprav vam bodo strokovnjaki iz psihologije znali povedati, da je vsaka, pa naj bo še tako mala skrb, vaša skrb in se imate pravico zaradi nje obremenjevati v takšni meri kot to čutite sami, vam v nadaljevanju tega prispevka podajamo nekaj praktičnih nasvetov, s katerimi se lahko otresete teh malih skrbi.

Skrb sproža akcijo
Najslabše, kar lahko storite je, da dovolite, da vas skrb popolnoma prevzame in da ne storite ničesar, da bi se je znebili. Skrbeti, ne da bi si aktivno prizadevali, da se te skrbi znebite, je izguba časa. Skrbi se torej znebite najlažje tako, da stopite v akcijo in poskrbite, da naredite vse, kar je v vaši moči, da jo spravite iz svojega sistema.

Skrb je koristna
Skrb pa je lahko koristna za vašo reakcijo na akcijo, ki jo skrb sproža. Recimo, da vas skrbi, da vam bodo v vaši odsotnosti od doma vlomili v vaše stanovanje, je logična posledica (reakcija), da zavarujete svoje premoženje, vgradite alarmni sistem ali kaj podobnega. Nikakor pa skrb ni koristna, če ne storite ničesar v zvezi z vašo skrbjo in se z njo obremenjujete še naprej (sebe in svojo okolico)!

Nepotrebne skrbi
Najprej se vprašajte ali je vaša skrb sploh vredna vaše pozornosti in ali jo sploh potrebujete oziroma lahko nanjo sploh vplivate. Recimo, da vas skrbi potres oziroma dež, ki je napovedan za naslednji dan! Kaj lahko storite v takšnih primerih!? Nič! Preprosto nehajte skrbeti in se posvetite drugim bolj pametnim in koristnim stvarem v življenju.

Vplivajte na svoje skrbi
Če pa vas skrbijo stvari, na katere lahko vplivate, si pri opredeljevanju in stopnji vplivanja na njih pomagajte z naslednjimi pravili.

  • Pravilo petih let - vprašajte se, ali bo čez 5 let vaša skrb še vedno pomembna. Časovni razpon lahko seveda skrajšate, odvisno od vsebine skrbi, na en dan, en teden, en mesec itd. Bo vaša skrb jutri še vedno tako velika in grozna ali se vam bo morda takrat zdela smešna in celo nesmiselna?
  • Enačba - Vsaka skrb zahteva svoj čas in energijo. Pomislite ali niste za določeno skrb porabili že preveliko svojega časa in energije in ali se splača, da ju še naprej trošite, namesto da bi svojo energijo vlagali v kaj koristnega.
  • Lestvica - Omislite si lestvico do ena do deset in poskusite ovrednotiti svojo skrb glede na pretekle izkušnje. Pomislite na najslabšo izkušnjo, ki ste jo (uspešno) preživeli in ki bi jo lahko ocenili s čisto desetko. Kako bi z njo primerjali trenutno skrb in kako bi jo izmerili na svoji lestvici?

Bodite telesno aktivni
Fizična dejavnost bo odpravila tudi malo večje skrbi. Lotite se pospravljanja svojega stanovanja, pojdite na sprehod - svoje misli preusmerite v kaj koristnega.

Bodite pozitivni
In če že morate nenehno razmišljati o svoji prihodnosti, vsaj ne mislite samo o najslabših možnih scenarijih, temveč negativne misli zamenjajte s pozitivnimi.

Vir: Cosmopolitan november 2008 - Znebi se majhnih skrbi, Marta Pirnar

sorodni članki