| 

Posel in moda

Najgrše avtomobile tudi zbirajo, mar ne?

Najgrše avtomobile tudi zbirajo, mar ne?

30.04.2008 ob 13:50

Sedemdeseta leta so nam poleg disca postregla tudi s pravo kolekcijo najgrših avtomobilov. Vendar avto, ki ste ga včasih skrivali še pred sosedom, je danes postal pravi zbirateljski kos.
Trend so že pred nekaj leti opazili v ameriški zavarovalnici, ki je specializirana za zavarovanja klasičnih zbirateljskih avtomobilov, ko so vrednosti avtomobilov, ki še vedno veljajo za ene najgrših v zgodovini, začele počasi, a vztrajno rasti. Zato so se v podjetju Hagerty Insurance odločili izvesti anketo o najgršem avtomobilu vseh časov med lastniki starodobnikov, tole so rezultati (brez presenečenj, zavidljivo drugo mesto na lestvici zaseda Yugo):

AMC Pacer - izdelek podjetja, ki se je po manj kot desetih letih delovanja pridružilo Renaultu, kasneje pa ga je kupil Chrysler - na lestvici so kar trije njihovi modeli. Še zanimiv komentar enega od poznavalcev: "Od 0 do 60 porabi štiri ure in pol, edino opravičilo za tako grozovit izdelek pa bi bilo, če bi bili vsi oblikovalci konstantno na previsokem odmerku kakšne halucinogene droge - pa še to opravičilo bi bilo precej slabo."

Zastava Yugo - zavidljivo drugouvrščeni na lestvici, požel je naslednje komentarje: "Avto, ki je razpadal kar med vožnjo. Na odpadu za staro železo ga ne bi vzeli, pa četudi bi še delal." Nek ameriški trgovec pa pravi, da ga še oddati ne moreš, saj so en avto prodajali kar tri leta, nato pa ga podarili v neki radijski oddaji.

Ford Pinto - poleg tega, da je grd, je tudi nevaren. "Če ste v nesreči doživeli nalet od zadaj, je najbrž niste preživeli. Razneslo je namreč posodo za bencin."

Pontiac Aztec - precej nov, a še vedno na listi. "Avto je gotovo imel načrtovalsko ekipo za sprednji del in načrtovalsko ekipo za zadnji del. Ekipi se niti enkrat nista srečali." "Izgleda kot mini smetarsko vozilo."

Chevrolet Vega - še en ameriški produkt, ki opazovalcev ni pustil hladnih: "Avto, ki je začel rjaveti že v prodajnem salonu."

AMC Gremlin - Predstavitev modela je potekala 1.aprila 1970, kaj več komentarjev res ni potrebnih? " Izgleda, kot da bi zadnji del avtomobila nekdo pozabil narisati."

Chevrolet Corvair - brez moči in še posebej brez varnosti. "Vožnja je bila bolj strašljiva, kot katerikoli vlak smrti."

AMC Matador - Vozilo, ki so ga nekoč uporabljali tudi policisti. "Izgleda kot vesoljska ladja."

Ford Edsel - Najbrž najgrši model, ki je zapustil delavnico v Detroitu. "Napačen avto ob napačnem času." "Popolna shizofrenija: sprednji design je vertikalen, zadnji pa horizontalen."

Chevrolet Chevette - "Če ste prevozili kakršnokoli lužo, je le-ta zalila motor." " Ko je bila vključena ventilacija, ste ob najmanjšem vzponu morali prestaviti vsaj eno prestavo nižje."


Če lahko dodam še svoj lastni izbor, sicer malo mlajšega datuma:

 
Citroen XM Ssangyong Kyron Dacia Logan Renault Thalia  Volvo 480


Tina P.
članek prebran v BusinessWeek

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat