| 

Posel in moda

Ustni zadah

Ustni zadah

11.11.2008 ob 13:21

O ustnem zadahu govorimo, kadar se slab vonj iz ust širi vsak dan in ne mine niti po umivanju zob. Gre za pogosto nevšečnost, ki pa se je želite (in morate) znebiti čim prej.

Napačno je prepričanje, da glavni vir zadaha izvira iz želodca. Večinoma se vzrok za zadah skriva v nezadostni ustni higieni in ostankih hrane, ki se zadržujejo med zobmi in tudi pod mostički. Tako zadah povzročajo nakopičene bakterije, ki jih pozabimo med medzobnimi prostori, pod mostički, pod žičkami fiksnega ortodontskega aparata, okrog implantatov in na jeziku. Tudi ta smrad se razleze po neposredni okolici, ko odpremo usta.

Zadah pa ni samo posledica ostankov hrane. Imajo ga tudi bolniki z vnetimi dlesnimi in parodontalno boleznijo. K zadahu lahko prispevajo razna bolezenska stanja, kot so na primer okvara ledvic, slabo delovanje jeter, tudi sladkorna bolezen. Suha usta in uživanje tobačnih izdelkov sta še dva dejavnika, ki povzročata slab zadah. Celo stres, hujšanje, smrčanje in hormonske spremembe lahko vplivajo na zadah.

Kako ga preprečimo?

Da bi ga lahko preprečili moramo ugotoviti njegov vzrok. Pri veliki večini ljudi se vzrok za zadah skriva v ustih. Zato je glavna dejavnost pri odpravljanju zadaha odstranjevanje bakterij, ki proizvajajo žveploogljikove spojine. Gre za bakterije, ki za svoj obstoj ne potrebujejo kisika. Žvečenje žvečilnih gumijev, bonboni za preprečevanje zadaha ali celo osvežilne ustne vodice, ki so največkrat narejene na alkoholni osnovi, zadah samo za kratek čas prekrijejo, ne odpravijo pa vzrokov zanj. Odpravljanje ustnega zadaha začnemo s temeljito ustno higieno. Natančno in temeljito očistite zobe z mehko zobno ščetko oziroma s ščetko, ki ima več tisoč tankih vlaken. S tako ščetko boste lahko očistili tudi rob dlesni oziroma žleb med dlesnijo in zobom, ne da bi pri tem poškodovali dlesen. Ne pozabite na čiščenje medzobnih prostorov z medzobnimi ščetkami in zobno nitko. Za čiščenje fiksnega ortodontskega aparata, pod mostički in okrog implantatov uporabite posebne medzobne ščetke ali posebne odebeljene zobne nitke. Gojišča bakterij pa se lahko nahajajo tudi v brazdah jezika. Slednjih se lahko znebite s strgalom za jezik. Tehnika je preprosta. S strgalom nekajkrat potegnemo od korena jezika k njegovi konici, da odstranimo obloge.

Če kljub skrbi za temeljito, natančno in redno ustno higieno zadaha ne morete odpraviti, se posvetujte s svojim zobozdravnikom ali zdravnikom, poiščite vzrok in primerno ukrepajte.

Vir: Revija Eva, november 2008 - Zbogom zadah!, Katarina Štular

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat