| 

Aktualno

Kje v odnosu do inovacij zaostajamo za Evropo?

Kje v odnosu do inovacij zaostajamo za Evropo?

14.11.2008 ob 09:52

Naša podjetja merijo učinkovitost inovacij precej manj kot evropska

V družbi A. T. Kearney omenjajo podobnosti in razlike pri upravljanju inovacij med slovenskimi in evropskimi podjetji, ki se kažejo v izsledkih evropske študije Best innovator (najboljši inovator).

Slovenska podjetja precej manj podrobno kot evropska opredeljujejo inovacije v strategiji, konkretno s poslovnimi primeri in scenariji. Prav tako ne upravljajo življenjskih ciklov. Precej manj kot evropska podjetja merijo učinkovitost inovacij, zaostajajo pa tudi v hitrosti inovacijskih procesov in doseganju uspeha v inovacijah.

Še več, veliko slovenskih podjetij sploh ne ugotavlja, kolikšen delež prihodkov prispevajo novi izdelki in storitve, mlajši od treh do petih let. Ta delež v evropskih podjetjih navadno presega 34 odstotkov, v A. T. Kearneyju dodajajo za primerjavo.

Premalo raziskav in analiz

V inovacijskih procesih naša podjetja zaostajajo za evropskimi v tem, da uporabljajo precej manj raziskav ključnih kupcev, analiz podobnosti in scenarijev, zunanjih moderatorjev in upravljanja patentov. Predvsem pa naša podjetja pridobijo premalo idej iz zunanjega okolja, konkretno od raziskovalnih ustanov, dobaviteljev, kupcev in drugih poslovnih partnerjev.

Nagradite inovacijo, ki zadovoljuje kupce

Pri slovenskih in drugih evropskih podjetjih so opazili, da inovativne dosežke nagrajujejo glede na doseženi dobiček in postavljene cilje, premalo pa na podlagi zadovoljstva kupcev. Enim in drugim podjetjem svetujejo še, naj zaposlene še bolj navdušijo za inovacije.

Dobro ozračje za inovacije in strategije

Slovenska podjetja so pri upravljanju inovativnosti primerljiva z evropskimi v razumevanju oblikovanja strategij in v ustvarjanju inovacijskega okolja, organizacije in kulture, kjer je mišljena predvsem vloga vodstva. Slovenska podjetja dosegajo raven evropskih v dejavnikih, ki spodbujajo inovativnost, kot so pristop projektnega menedžmenta ter izboljšave izdelkov in procesov.
 

Vir: Moj spletni priročnik 45-08; Objavljeno: Finance, 28.10.2008, www.finance.si, Avtor: Petra Šubic

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Nedelja
od 14 do 30 °C

Ponedeljek
od 16 do 31 °C

Torek
od 13 do 23 °C

Sreda
od 12 do 26 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat