| 

Uporabne informacije

Zakaj se splača hoditi na karierne sejme? 2.del

Zakaj se splača hoditi na karierne sejme? 2.del

Karierni sejem je dogodek, ki je tako prostorsko kot časovno skoncentriran. Zaradi tega lahko le dobra priprava nanj da najboljši učinek – da spoznate več delodajalcev, pri katerih bi želeli delati, in dobite več kariernih priložnosti za delo. Predstavljamo vam napotke, da boste od udeležbe na letošnjem največjem kariernem dogodku pri nas - sejmu KARIERA 08, ki bo potekal 26. in 27. novembra na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani, imeli kar največ uspeha.

Kako se pripraviti na karierni sejem?  Na sejmu ne boste sami, temveč obdani s številnimi drugimi iskalci, zato je zelo pomembno, da se želenemu delodajalcu predstavite kar se da jedrnato in usmerjeno v sklopu omejenega časa, ki ga imate na voljo. Če boste prišli na sejem povsem nepripravljeni – t.j. ne boste preučili potreb podjetij, ne boste imeli pripravljenega kratkega predstavitvenega govora, ne boste imeli s seboj življenjepisov ipd. – bo lahko kakšna vaša, sicer drugače odlična priložnost za delo splavala po vodi in to vse zato, ker ste zaradi nepripravljenosti v omejenih okoliščinah kadrovika premalo prepričali, zamolčali vaše določene prednosti in niste naredili večjega vtisa.

• Raziščite razstavljalce in program sejma!
Pred udeležbo sejma preučite podjetja, ki bodo na sejmu prisotna. Izberite tista, ki vas najbolj zanimajo. Ugotovite, kje se vidite v tem podjetju, in pripravite 30-sekundni govor, ki bo kadrovika tega podjetja prepričal, da imate znanja in veščine, potrebne za delo v njihovem delovnem timu. Imeti morate pripravljen odgovor, kaj konkretno lahko storite zanje. Seznam vseh delodajalcev in izobraževalcev, ki bodo prisotni na sejmu, in vseh drugih spremljajočih dogodkov (ne spreglejte kariernih predavanj!), ki se bodo odvijali na sejmu, dobite na http://www.kariernisejem.com/.

• Življenjepisi!
Pripravite vsebinsko in grafično privlačne življenjepise, ki se nanašajo na prosta delovna mesta in kadrovske potrebe delodajalcev razstavljalcev, ki so že predstavljeni na spletu in promocijskih publikacijah sejma. Natisnite dovolj kopij za vsa podjetja, ki jih nameravate obiskati (ali pa življenjepise imejte vsaj na USB-ključu). Če vas zanima več različnih objavljenih ali napovedanih prostih delovnih mest, prinesite več različic življenjepisov. Pametno je prinesti tudi druga pisna potrdila, certifikate in priporočila preteklih delodajalcev, za katere menite, da vam povečujejo vrednost v očeh delodajalcev, ki bodo na sejmu.

• Pridite urejeni in polni energije!
Pridite urejeni, če se le da v poslovni obleki. V teniskah in trenirki ne boste delovali ravno profesionalno. S seboj vzemite prikladno aktovko ali torbico, v kateri imate življenjepise, pisala, vanjo shranjujete gradiva podjetij. Pred sejmom se spočijte, da boste imeli dovolj energije za vse intervjuje, ki vas na sejmu čakajo. Da boste odložili vaš suknjič, nahrbtnik ali druga oblačila, bo na voljo garderoba.

Kako na samem sejmu?  Kot smo že povedali, so karierni sejmi idealna priložnost za spoznavanje številnih karierno zanimivih delodajalcev, saj so vsi na enem mestu – na sejmu. Vendar pa je treba za učinkovit izkoristek te izjemne priložnosti za vašo kariero čim bolje izkoristiti čas, ki vam je na sejmu dan.

• Ne pridite na sejem (pre)pozno!
Veliko delodajalcev bo prišlo od daleč, iz drugih krajev, da se bodo lahko udeležili sejma, in morda ga bodo morali tisti dan predčasno zapustiti. Če boste prišli pozno, boste morda zamudili priložnost za srečanje z delodajalci, ki so vam najljubši. Zvečer bodo kadroviki lahko tudi že precej utrujeni, da bi vas ustrezno obravnavali. Sicer pa boste imeli letos več možnosti – sejem bo trajal dva dneva.

• Uporabite strategijo napada!
Doma ste izbrali podjetja, ki vas zanimajo in se nanj pripravili. Naredite si vrstni red, po katerem boste kontaktirali izbrana podjetja. S kadroviki kontaktirajte sami, ob sebi ne potrebujete skupine prijateljev, ki bi motili pogovor.

• Naredite dober prvi vtis, saj ta šteje!
Do kadrovika pristopite profesionalno, se nasmehnite, mu ponudite krepak stisk roke in se predstavite. Veste, katero delo zasledujete; vaš cilj je kadrovika prepričati, da ste primeren kandidat za to delovno mesto.
Kadrovika pozorno poslušajte, iz njega izbrskajte informacije, kakšne profesionalne in osebnostne karakteristike pričakuje od sodelavcev. Argumentirajte, zakaj ste vi primerna oseba za njihovo podjetje in kako vaša znanja ter veščine pokrivajo njihove potrebe. Med pogovorom bodite pozitivno naravnani.
Kadroviku posredujte življenjepis, pozanimajte se za morebitne naslednje korake v selekcijskem postopku. Pripravljeni morate biti na morebitne poglobljene razgovore kar na sejmu samem, morda takoj morda čez nekaj ur.

• Opravite še poprodajne aktivnosti!
Po vsaki obiskani stojnici posameznega delodajalca si vzemite kakšno minutko, da si v beležko zapišete pomembne informacije in vaše opazke o delodajalcih. Po sejmu pošljite kadrovikom, s katerimi ste komunicirali, zahvalo za čas, ki so si ga vzeli za vas.

Kaj odnesete s kariernega sejma?  Karierni sejmi so za vsakega obiskovalca koristna karierna izkušnja, pravi kandidati pa od njih pridobijo največ – konkretne karierne priložnosti, ki se lahko realizirajo.

• Konkretne delovne priložnosti.

S sejma lahko odidete z dobrimi opcijami, da bi se lahko kakšna dobra delovna priložnost za vas v kratkem realizirala.

• Poslovne vizitke kadrovikov.
Vizitke obdržite, da boste po sejmu imeli na voljo vse kontakte o kadrovikih tistih podjetij, ki so vam najbolj zanimiva. Med sejmom si v beležko zapisujte pomembne podrobnosti in opazke o podjetjih, vključno z imeni ljudi, ki morda niso imeli svojih poslovnih vizitk.

• Informacije o organizacijah, ki ste jih kontaktirali.
Večina kadrovnikov bo delila informacije o svojih podjetjih, vključujoč brošure podjetja, računalniške diskete ali zgoščenke, opise delovnih mest in druge podatke. Med sejmom ne boste imeli pretirano veliko časa, da bi se ukvarjali s tem gradivom, kot ga boste imeli kasneje.

• Boljši občutek glede vaše možnosti kariere.
Če boste pravilno izkoristili prireditev, boste vzpostavili stik s kar nekaj podjetji, ki zaposlujejo ljudi z vašimi veščinami in interesi. Po sejmu boste še naprej premišljevali o njihovih potrebah, o vaši podkovanosti in dobili neko bolj realno sliko o svoji vrednosti na trgu dela.

• Samozavest pri komuniciranju z delodajalci.
Karierni sejem vam daje priložnost, da trenirate vaše veščine predstavitve in to v dosti manj prijetnem okolju, kot to velja pri klasičnem intervjuju. Udeležba na takem sejmu (npr. če boste opravili 5 intervjujev v enem dnevu) lahko pomeni najmanj 20-odstotno izboljšanje vašega celostnega nastopanja na intervjujih nasploh, saj bo ta izkušnja za vas neprecenljiva. Izgubili boste večino treme, če ste jo do sedaj imeli, se neposredno učili na svojih napakah iz intervjuja v intervju, primerjali in opazovali selekcijske metode ter sloge razgovarjanja različnih kadrovikov itn.

Več informacij o letošnjem kariernem sejmu KARIERA 08 lahko najdete na spletni strani www.kariernisejem.com, kjer si lahko pogledate seznam vseh delodajalcev in izobraževalcev, ki bodo na sejmu prisotni in razpored vseh podpornih dogodkov, ki se bodo hkrati odvijali na samem sejmu. Lani je dvodnevni karierni sejem KARIERA 07 obiskalo 17.000 ljudi, tudi letos se pričakuje 15.000+ obiskovalcev. Bodite tudi vi na njem, vaša kariera vam bo hvaležna!

Cilj soočenja kandidatov in delodajalcev na sejmu je v tem, da obe strani pridobita kar največ koristi v najkrajšem možnem času.

www.mojedelo.com

 

sorodni članki