| 

Moja pisarna

Nepremičninske dileme

Nepremičninske dileme

11.11.2008 ob 15:55

Napovedi analitikov o gibanju cen na našem nepremičninskem trgu v prihodnosti so zelo različne. Eni napovedujejo padec cen, drugi menijo, da bodo cene še naprej naraščale, tretji, da se bodo umirile. Slednje naj bi bilo posledica normalnega cikla delovanja trga, ki je dosegel svoj vrh, zato lahko pričakujemo zgolj rahlo padanje, na nekaterih atraktivnih lokacijah pa samo umirjanje cen.

V tem trenutku so skupne vsem le ugotovitve, da kupna moč prebivalstva že nekaj časa pada in da je dogajanje na trgu nepremičnin tačas dokaj skromno. Tako naj bi bilo tudi zaradi psihološkega učinka, saj se večina kupcev odloča za čakanje, kaj se bo sploh zgodilo. Presenetljiv je namreč podatek, da je bilo v prvi polovici tega leta sklenjenih za tretjino manj kupoprodajnih pogodb kot v enakem lanskem obdobju.

Večina analitikov in strokovnjakov za nepremičnine se strinja, da je težko govoriti o tem, da je bil slovenski nepremičninski trg prenapihnjen in da je nepremičninski balon počil. Naš trg naj bi bil precej drugačen od ameriškega, za katerega so značilna predvsem tvegana posojila. O balonu pri nas bi lahko govorili le v okviru ozkega segmenta slovenskih nepremičnin, kjer so bila pričakovanja prodajalcev nepremičnin prevelika, kupci pa niso pristajali na predrage kvadratne metre stanovanjskih površin.

A kljub vsemu naj bi na razmere na našem trgu posredno vplivala tudi svetovna finančna kriza, tako da jo zaradi dražjih posojil in višjih obrestnih mer zdaj občutijo investitorji in kupci. Znano je namreč, da je pri nas več kot 90 odstotkov nepremičninskih nakupov opravljenih z bančnimi posojili, in če ta niso dosegljiva, tudi prometa z nepremičninami ni. Banke sicer posojila kupcem odobravajo še naprej, vendar nekatere izkušnje kažejo, da naj bi bile pri tem veliko bolj previdne kot v preteklosti. Na trgu naj bi se to kmalu poznalo tako, da bodo investitorji manj gradili, manj pa bo tudi kupcev, ki bi za nakup imeli denar.

Po veliki gradbeni ekspanziji v preteklem letu in v prvi polovici tega leta je pri večini investitorjev že mogoče zaznati previdnost, saj zaradi manjše prometne hitrosti že zgrajenih nepremičnin in negotovosti glede nadaljnje rasti cen nepremičnin precej upočasnjujejo tempo novogradenj. Dokaz za to je tudi mariborski Konstruktor, ki se je odločil, da bo na območju nekdanjega Talisa ustavil gradnjo stanovanj v dveh stolpnicah.

Natančnega odgovora na vprašanje, kaj se bo na našem nepremičninskem trgu dogajalo v prihodnjih mesecih, torej ne pozna pravzaprav nihče.

Vir: www.ibn.si - Večer, Zora Kužet

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat